Обстріли окупантів з важкого озброєння було чутно навіть у Маріуполі

10.07.2019
Обстріли окупантів з важкого озброєння було чутно навіть у Маріуполі

Днями українських вояків в ООС відвідала Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні пані Ізабель Дюмон (у центрі).

Минулої доби ситуація на фронті загалом не змінилася, так само гаряче. За даними штабу Операції Об’єднаних сил: 8 липня збройні формування Російської Федерації 17 разів порушили режим припинення вогню. З них 7 разів — із застосуванням заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 та 82 мм. Також противник відкривав вогонь по наших захисниках iз гранатометів різних систем, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. 
 
На Донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схiд» противник обстрілював позиції наших захисників поблизу населених пунктів Водяне, Лебединське, Мар’їнка, Красногорівка, Пищевик, Чермалик, Богданівка, Широкино. На Луганському напрямку було трішки тихіше. В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Пiвнiч» позиції наших захисників обстріляні поблизу Новолуганського, Південного, Майорська. 
 
Зранку 9 липня активно обстрілювали район Талаківка—Лебединське. За словами маріупольців, було добре чути навіть у місті: «Гатили явно з важкого». На кожен обстріл противник отримав адекватну відповідь з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. За даними розвідки, 8 липня двох окупантів знищено та трьох поранено. 
 
Із нашої сторони за минулу добу безповоротних втрат не зафіксовано. Натомість є поранені від підриву на вибухових пристроях. Біля населеного пункту Новотроїцьке на міні підірвався 23-річний волонтер. Бойові медики Об’єднаних сил надали йому допомогу, доставили до травматологічного відділення лікарні міста Волноваха, відтак після стабілізації стану евакуювали до лікарні ім. І. Мечнікова у Дніпро. 
 
Окрім того, під час руху поблизу населеного пункту Майорськ на невстановлених вибухових пристроях підірвалися БТР-70 i військова вантажівка КрАЗ. Один військовослужбовець отримав термічні опіки. У важкому стані доставлений до лікувального закладу. Йому надають необхідну медичну допомогу. У районі Новобахмутівки під час слідування на вантажному автомобілі КамАЗ через детонацію невідомого вибухового пристрою отримали травми двоє військовослужбовців Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил. Постраждалі госпіталізовані. 

ГЕРОЯМ — СЛАВА!

Стали відомі імена воїнів, загиблих 7 липня.
 
Боєць «Азову» Максим Олесюк загинув унаслідок артобстрілу поблизу населеного пункту Новолуганське на Світлодарській дузі. Міна калібру 122 мм влучила просто в бліндаж. Максиму було 23 роки, служив в «Азові» з 2017 року. Побратими його називали «Максон», кажуть, проявив себе відданим військовій справі, відповідальним та щирим побратимом.
 
Полтавець Дмитро Пругло «Круглий» прийшов в «Азов» ще 2014 року. За словами командування «Азову», брав участь у всіх ключових боях підрозділу, де показав свої хоробрість та професіоналізм. Обіймав посаду заступника командира роти з роботи з особовим складом, його бійці завжди брали з нього приклад та щиро поважали. Йому було 28 років. 
 
Від смертельних осколкових поранень, отриманих 7 липня під час ворожого обстрілу, загинув Владислав Локтіонов. Вiн до війни мешкав у Дніпрі, працював у сфері будівництва. На війну пішов у 2015 році. Рік і вісім місяців Локтіонов перебував у полоні бойовиків «ЛНР». Потрапив туди, коли служив у складі 92-ї механізованій бригади на Луганщині.  Після звільнення з полону бойовиків наприкінці грудня 2017 року розвідник-кулементник через суд довів, що не дезертир і не зрадник та повернувся на службу в Збройні сили. Після лікування і реабілітації він знову повернувся на війну.