Полуничне вітання: торт від Катерини Скрябіної з Полтави

10.07.2019
Полуничне вітання: торт від Катерини Скрябіної з Полтави

Торт «Фрезьє» Катерини Скрябіної

Полуниця — промовиста ягода, недаремно її готують на особливо урочисті випадки. Катерина Скрябіна, наша улюблена кулінарна порадниця, нещодавно народила синочка, з чим ми її сердечно вітаємо! Кулінарія не відпускає полтавку ні на мить, тому на день народження чоловіка Катерина спекла це полуничне диво, рецептом якого вона ділиться з нами. «Неймовірно ніжний та смачний тортик не залишить нікого байдужим», — каже Катя. Дивишся на фото цього вишуканого десерту, і сумнівів у цьому не залишається.
 
Отож для бісквіту потрібно: 3 яйця, 100 г цукру, 50 г борошна, 25 г крохмалю, чайна ложка розпушувача, 10 г ванільного цукру.
 
Крем: 400 мл молока, 200 г цукру, 3 шт. яєць, 60 г крохмалю, 200 г вершкового масла, 15 г желатину, 50 мл кип’яченої води, 10 г ванільного цукру.
 
Сироп: 100 мл зеленого чаю, 50 г цукру.
 
Желе: 800 г полуниці, 100 г цукру, сік половини лимону, 20 г желатину.
 
Начинка: 800 г полуниці
 
Готуємо бісквіт. Білки відділити від жовтків і збити до стійкої піни. Безперервно всипати 50 г цукру та збивати білки до стійких піків. 
 
До просіяного борошна додати крохмаль та розпушувач. Перемішати.
 
До жовтків додати 50 г цукру та ванільний цукор. Збити до білої пишної маси. Всипати половину борошна, добре вимішати, далі додати половину білків та обережно вимішати масу силіконовою лопаткою. Таким чином додати другу частину борошна та білків.
 
На пергаментному папері намалювати коло, відповідне до роз’ємної форми або кондитерського кільця, яке буде використано. 
 
Пергамент покласти намальованою частиною на деко. Викласти половину тіста, трохи виходячи за межі кола. В розігрітій духовці до 190°С випікати 10-12 хвилин. Так само зробити з другою половиною тіста. За допомогою бортика роз’ємної форми або кондитерського кільця вирізати корж необхідного розміру. 
 
Молоко та 100 г цукру з’єднати в сотейнику, поставити на вогонь та довести до кипіння.
 
В окрему ємність вбити яйця. Додати 100 г цукру та ванільний цукор. Збити вінчиком. Додати крох­маль, добре розмішати. Молоко, що закипіло, поступово влити в яєчну масу, постійно розмішуючи. Далі поставити масу на середній вогонь. Постійно помішуючи, довести масу до загустіння. До крему додати 100 г розм’якшеного масла та збити міксером. Масу залишити вистигнути при кімнатній температурі. 
 
Желатин залити кип’я­ченою водою та розчинити на водяній бані. 
 
До охолодженого крему додати 100 г розм’якшеного вершкового масла та збити міксером. Важливо! Збивати безперервно 5 хвилин.
 
Далі влити желатин і добре декілька хвилин збивати масу міксером. 
 
На тарілку покласти перший корж донизу лицьовим боком. Роз’ємну форму обгорнути харчовою плівкою. Викласти на корж. Заварити неміцний зелений чай і розчинити в ньому цукор. Корж просочити холодним чаєм. 
 
Полуницю добре помити, видалити хвостики та просушити. Розрізати частину полуниць навпіл та викласти зрізом до форми. Викласти половину крему. На нього  довільно викласти полуницю та залишки крему. Накрити торт другим коржем. Просочити чаєм. Торт поставити в холодильник. 
 
Полуницю помити, видалити хвостики та перебити блендером або перетерти крізь сито. Поставити на вогонь, додати сік половини лимона та 100 г цукру. 
 
20 г желатину залити 50 мл води та розчинити на водяній бані. Желатин влити в полуничну масу. Перемішати та зняти з вогню. Дати трохи вистигнути та вилити на верхній корж торта. Залишити в холодильнику мінімум на три години. Далі обережно зняти кільце та прикрасити за власним бажанням. Смачного!
 
Примітки: для менш насиченого смаку желе можна до полуниці, перетертої крізь сито, додати рівну частку води. Або ж використати магазинне желе замість полуниці.
 
Коржі можна зробити товщими за рахунок подвоєння порції тіста.
 
Замість желе можна зробити пів порції крему та прикрасити шоколадною крихтою. 
 
Я використовувала форму 22 см діаметром.
 
Отож, якщо бажаєте влаштувати рідній людині свято, печіть торт! Ось такий нестримно літній, барвистий, соковитий. Гарних свят!