Нацрада просить парламент розширити її права щодо проросійських каналів

10.07.2019
Нацрада просить парламент розширити її права щодо проросійських каналів

Учора під стінами Нацради українці вимагали відібрати ліцензію в телеканала NewsOne. (Фото з сайта obozrevatel.com.)

Учора активісти прийшли під стіни Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення з вимогою скасувати ліцензію телеканала NewsOne. З плакатами в руках «Стоп пропаганда», «NewsOne — загроза національній безпеці», «NewsOne — російський канал в Україні» та «Телеміст — Путіну під хвіст» активісти вимагали радикальних рішень від Нацради.
 
«Скільки ще причин, ситуацій, «мостів» має відбутися, щоб Нацрада зрозуміла, що такі телеканали діють лише як пропаганда всередині країни? Вони розпалюють ворожнечу і вселяють «русскій мір» у голови людей. Не уявляю, що ще має відбутися, щоб керівництво держави нарешті втрутилося у це питання і позбавило ліцензії NewsOne», — зазначив один з учасникiв акцiї Сергій Мироненко. 
 
Напередодні мітингарі збиралися під стінами телеканала, де палили фаєри та димові шашки. У свою чергу, через загострення ситуації поліція посилила охорону бізнес-центру, де й розташований телеканал NewsOne. Проте протест відбувся без сутичок, запевнили правоохоронці.
 
Під час засідання член Нацради Сергій Костинський заявив про необхідність провести відповідну перевірку телеканала NewsOne та вжити рiшучих заходів.
 
«Настав час для абсолютно жорстких дій щодо телеканалів, які здійснюють психологічні операції щодо українців та української державності», — сказав він. — Нацрада вирішила створити робочу групу за участю представників СБУ, РНБО, НАБУ і НАЗК, яка займатиметься протидією антиукраїнській діяльності в ЗМІ.
 
«Я переконаний, що ми доведемо факти розпалювання ворожнечі щодо окремих груп українського суспільства, де українське громадянське суспільство неодноразово учасники передач називають «фашистами». Ми доведемо факти розпалювання. Це вже буде друга санкція щодо телеканала, яка дозволить нам звернутися до суду щодо відкликання ліцензії», — заявив Сергій Костинський.
 
Проте варто зазначити, що на сьогодні повноваження Нацради обмежені правом застосовувати санкції у вигляді оголошення попере­джень, виписування штрафів і зверненням до суду щодо анулювання ліцензії. Тому Нацрада попросила Верховну Раду розширити її повноваження, зокрема в частині призупинення ліцензії.
 
Тим часом Державний російський телеканал «Россия 1» запросив до своєї студії у Москві учасників скасованого телемосту між NewsOne і російським «Россия 24» для проведення спільного ефіру «Надо поговорить»: «Ми запрошуємо російських і українських учасників 12 липня, в п’ятницю, в студію телеканала «Россия-1» в Москві.
 
У російському холдингу «морозяться», мовляв, телеміст iз NewsOne «замислювався для того, щоб прості люди, не політики, спробували, дивлячись в очі один одному, обговорити те, що об’єднувало росіян і українців в минулому і об’єднує в сьогоденні».