У прокат в Україні виходить стрічка «Зоопарк» про життя в місті Белфаст у часи Другої світової війни

10.07.2019
У прокат в Україні виходить стрічка «Зоопарк» про життя в місті Белфаст у часи Другої світової війни

Фільм «Зоопарк»: Том Холл із матір’ю. (Фото надане компанією «Артхаус Трафік».)

В український прокат 11 липня виходить сімейна стрічка «Зоопарк», яка розповідає про життя в столиці Північної Ірландії — місті Белфаст — у часи Другої світової війни. Головні герої — діти, які намагаються врятувати тварин із місцевого звіринця. Фільм знято за реальними подіями: у 1941 році місто зазнало руйнівних бомбардувань.
 
Ця художня ірландсько-британська кінорозповідь Коліна МакАйвора була визнана найкращою сімейною стрічкою за оцінками молодіжного журі міжнародного кінофестивалю у Сіетлі. Українська прем’єра стрічки відбулася цьогоріч на відкритті 6-го фестивалю мистецтва кіно для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест».
 
Юний Том Холл виглядає трохи дивакуватим, оскільки дуже любить тварин. Він правдами і неправдами часто навідується у зоопарк, де працює ветлікарем його батько. Але війна — і батькові треба йти воювати, як в інший період робив його батько. Тома не може не засмучувати ця подія, бо дідусь не повернувся із попередньої війни. Головну роль виконав нині 18-літній Арт Паркінсон, який грав Рікона Старка у «Грі престолів». 
 
Весь фільм — ніби уповільнені кадри, які дають змогу відразу порозмірковувати про добро і зло, жорстокість, обов’язок і ризик заради не лише людей, а й звірів. Позачасова краса і привабливість жирафів, слоненяти, лева, їжачків, птахів не нарочито протиставляється жорстокості тих, хто веде війну. 
 
Ролі дорослих у фільмі виконали зірки британського кіно Тобі Джонс та Пенелопа Вілтон. Їхні герої глядачам розкриваються поступово, демонструючи глибину людського єства і драматизм доль.
 
Дитинство під час війни, зрозуміло, особливе. І не через тренування у протигазах. Втрачати доводиться не лише лева, а й шкільних друзів...