Київський суд зобов’язав РФ відшкодувати вимушеним українським переселенцям моральні збитки

05.07.2019
Російсько-українська війна триває шостий рік поспіль, і завершення її ще не видно. Але ведеться боротьба й на багатьох інших фронтах, як усередині України, так і зовні, аби примусити агресора до миру.
 
Одним із таких механізмів, який задіяв громадянський рух «Сила права», є відсудження у РФ компенсації за моральну шкоду, заподіяну позивачам російською збройною агресією в Криму та Донбасі.
 
Одним з останніх рішень стала постанова Голосіївського суду Києва, прийнята в інтересах Вадима Козика та Валерія Шевчишина. Один із лідерів виборчого об’єднання «Сила права» Олександр Данилюк цими днями написав у «Фейсбуці», що на сьогодні його команда вже виграла тисячі справ проти РФ, підсумком чого постраждалі отримують чималі суми.
 
Наприклад, минулого тижня «Сила права» відсудила для кримської журналістки Анни Андрієвської понад мільйон гривень.
 
Виникає запитання: а як же стягнути усі ці чималі кошти з РФ? Для забезпечення позовів «Сила права» вже заарештувала 3,5 млрд доларів, що належать Росії, які досі перебувають в Україні, і працює над арештами російських стратегічних активів, які перебувають у США і ЄС (наприклад, російської частки в «Північних потоках»).
 
За підрахунками фахівців, Російська Федерація, яка є окупантом, повинна заплатити українцям за агресію… кілька трильйонів доларів! І можна не сумніватися, що арешт стратегічних активів РФ навіть на «якихось» десятки мільярдів доларів є дієвим інструментом примусу Росії до миру і відновлення територіальної цілісності України. Саме на цьому базується стратегія перемоги, яку почав будувати в далекому 2014 році громадянський рух «Сила права».
 
Пан Данилюк зауважує: коли сьогодні деякі політикани розповідають нам про мир за будь-яку ціну, ми повинні розуміти цю ціну.
 
«Якщо уряд піде на поступки і визнає, що Росія не винна в агресії, трильйони доларів на відновлення зруйнованого Донбасу і на компенсації постраждалим доведеться платити з українського, а не російського бюджету», — пояснює активіст.
 
Нагадаємо, що Олександр Данилюк — екс-кандидат у президенти України, один із лідерів Революції гідності, брав участь у бойових діях на Донбасі. Спеціалізується на національній безпеці та протидії російській гібридній агресії — читав лекції в Національному університеті оборони США, Школі спеціальної війни імені Кеннеді. У 2014 році — був радником міністра оборони.
 
Додамо, що «Спільна справа» об’єдна­лась на парламентських виборах із «Силою права» Андрія Сенченка із метою формування коаліції навколо п’яти принципів, серед яких — неприпустимість капітуляції і російського реваншу. У свою чергу «Сила права» ще з бурхливого 2014 року об’єднує дипломатів, фахівців із безпеки і міжнародного права, працюючи над міжнародним визнанням РФ як агресора і над відшкодуванням збитків, заподіяних російською збройною агресією.