На ранкове засідання у Раді у вівторок прийшли менше 100 нардепів

03.07.2019
У вівторок ранкове засідання у Верховній Раді вже традиційно почалося із запізненням. Голова парламенту Андрій Парубій усе чекав, що до зали зайде більше депутатів, і скликав їх, немов школярів на перший урок.
 
Проте очікування і заклики не виправдали себе. Хоч у стінах парламенту і зареєструвалося 278 народних обранців, але до зали дійшло менше 100. 
 
На початку засідання Андрій Парубій нагадав, що цими днями відзначається 360 років історичної Конотопської битви.
 
«Це була велика перемога українців над московським ворогом, коли козацьке військо під командуванням гетьмана Івана Виговського розтрощило 30 тисяч відбірних московських сил разом з їхнім командуванням», — зазначив Парубій. 
 
Після вступного слова спікер надав слово представникам депутатських фракцій і груп. І ось тут почалася справжня передвиборча кампанія. Адже кожен із нардепів говорив про «своє» і те, що хоче від нього почути виборець.  Із заявою від фракцій «Опозиційний блок» і «Відродження» говорив народний депутат Олександр Долженков.
 
У своєму виступі він назвав ганебним закон про мову та зазначив, що це питання лише розділяє країну. І не дивно, що представник «Опозиційного блоку» заговорив про це саме вчора. Адже Росія вже вдруге скликає засідання Ради Безпеки ООН саме щодо цього питання. 
 
Голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак iз трибуни парламенту говорив про неконституційні дострокові вибори та загрозу фальсифікацій волевиявлення 21 липня. Від фракції  «Батьківщина»  до трибуни вийшов Сергій Соболєв, який у своїй промові закликав парламент проголосувати за відставку Павла Клімкіна та призначити на посаду нового міністра МЗС, якого пропонує президент Зеленський. Про програш України в ПАРЄ говорила депутатка від БПП Марія Іонова, назвавши події  демаршем Ради Європи.
 
«Ця подія свідчить про глибоку кризу організації. Україна зникла з порядку денного на міжнародній арені, і це показує недосвідченість тих, хто зараз при владі», — зазначила пані Іонова. 
 
На Україну та село іде чорна хмара, саме цими словами почав свій виступ «радикал» Олег Ляшко. Зазначивши, що в жодному разі не можна допустити продажу української землі іноземцям, що, за його словами, і хоче зробити нова влада. 
 
Після виступів депутати взялися за розгляд правок до виборчого кодексу. Нагадаємо, саме цей кодекс має близько 4,5 тис. правок. На даний момент парламентарiї розглянули вже понад 1,5 тис. Дехто з депутатів запевняє, що для остаточного розгляду та затвердження потрібно близько тижня, проте значна частина парламентарiїв переконує, що зробити це за такі короткі терміни буде неможливо. Близько місяця порядок денний у Верховній Раді присвячений саме правкам до цього документа.
 
За процедурою, депутати не можуть розглядати більше ніяких законів, поки не проголосують за всі правки. Але тут виникає ще одне питання — навіть якщо депутати таки встигнуть до кінця каденції роботи Верховної Ради розглянути виборчий кодекс — чи підпише його президент? Адже закон про тимчасові слідчі комісії із процедурою імпічменту глава держави так і не підписав. У свою чергу, в  команді Зеленського документ назвали неконсти­туційним.