Майже шiсть тисяч: у ЦВК оголосили підсумки реєстрації кандидатів

03.07.2019
Найкоротша парламентська кампанія за всю історію проведення виборів в Україні. У ЦВК уже оголосили загальну кількість кандидатів. Цього року бажаючих стати парламентарiями — 5 тис. 845 осіб.
 
Проте, незважаючи на таку кількість бажаючих, депутатських мандатів усього 423, тобто лише кожен тринадцятий отримає омріяне місце під куполом. 
 
За списками політичних партій балотуються 2 тис. 674 особи, а по мажоритарних округах — 3 тис. 171. Застава для політичної сили становить 1 тис. розмірів мінімальної заробітної плати — 4 млн 173 тис. грн. або $160 тис.
 
Для самовисуванця чи партії, яка висуває кандидата в одномандатному окрузі, — 10 розмірів мінімальної заробітної плати — 41 тис. 730 грн або $1 тис. 600 відповідно. За статистикою Центрвиборчкому, цього року зросла кількість кандидатів iз професійною технічною освітою.
 
За статтю, як і на минулих виборах, серед кандидатів переважають чоловіки — 77,49% від загальної кількості зареєстрованих. Проте у порівнянні з 2014 роком зросла кількість жінок-кандидатів. Якщо п’ять років тому їх було лише 19%, то на цих виборах відсоток зріс до 22,51%. Середній вік кандидата у депутати складає 42 роки, найменшому кандидату 21 рік, а найстаршому — 82 роки.
 
Голова ЦВК Тетяна Сліпачук зазначила, що у виборчій кампанії 2019-го зменшилася кількість «двійників»: «ЦВК зайняла принципову позицію щодо порушень правил i використання ви­борчих технологій, а саме — використання двійників. Ми зробили попереджувальний крок: внесли зміни в правила реєстрації. Кандидати повинні були вказувати в документах, якщо вони змінювали прізвище та час, коли це відбулося», — додала Сліпачук.
 
За її словами, якщо в минулі роки кількість «двійників» на виборчих округах доходила до 6-7, то в 2019-му цифра зменшилася до 3-4 кандидатів.