Українські міста в небезпеці: апеляційний суд Києва підримав винищення зелених зон забудовниками

02.07.2019
Шостий апеляційний адміністративний суд визнав недійсними державні будівельні норми (ДБН) «Планування і забудова територій», минулорічне прийняття яких допомогло запровадити обмеження щільності та висотності забудови в українських містах, забудови у зелених зонах тощо.
 
Попереднє рішення у справі за адміністративним позовом приватного акціонерного товариства «Фірма «Хмельницькбуд» до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, за участю третіх осіб — Державного підприємства «Укрархбудінформ» та ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Дніпромісто» ім. Ю. М. Білоконя», дозволило мешканцям міст, роздертих будівельною мафією на найдрібніші шматочки під забудову висотками «стінка до стінки», майже рік не охороняти від варварів зелені ділянки під власними вікнами.
 
Тепер спокійно спати ночами знову не зможе жоден міський будинок, поряд з яким ще збереглися невеличкі паркові зони чи дитячі майданчики. 
 
Своїм рішенням апеляційний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 13 грудня 2018 року та задовольнив адміністративний позов приватного акціонерного товариства «Фірма «Хмельницькбуд».
 
Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 23 квітня 2018 року № 100 «Про затвердження ДБН Б. 2.2-12:2018 «Планування і забудова територій» суд визнав протиправним та нечинним.
 
«Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів із дня складення повного судового рішення», — йдеться у судовому рішенні.
 
Державні будівельні норми Б. 2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», що їх минулого року спільними зусиллями відповідальних фахівців і громадських активістів вдалося відвоювати у лобістів безжального і нещадного забудовування багатоповерхівками всього і вся, містять понад 50 змін, спрямованих на припинення хаотичної забудови українських міст.
 
Ними, зокрема, вводяться:
 
• обмеження висотності забудови у містах — нове поняття «блакитні лінії»;
• обмеження забудови у зелених зонах — нове поняття «зелені лінії», які визначають межі ландшафтних та рекреаційних територій, на яких заборонено будівництво;
• обмеження щільності забудови, яке забороняє її підвищення у декілька разів;
• обов’язкове будівництво дитячих садків і шкіл у житловій забудові, збільшення майданчиків для відпочинку та спорту;
• обов’язкове забезпечення безбар’єрного доступу.
 
Рішення Шостого апеляційного адміністративного суду всі ці досягнення екологів, соціально відповідальних архітекторів та інших адептів здорового глузду нівелює.