Прапор спротиву: як на окупованому Донбасі відзначили День Конституції України

02.07.2019

Активність бойових дій не спадає. Це на мирній підконтрольній Україні території насолоджувалися вихідними та святковими днями.

 

А на лінії фронту було гаряче. Кількість обстрілів не зменшується, а наростає. У тому числі — і з забороненої Мінськими домовленостями артилерійських систем та мінометів великих калібрів.

 

Бойовики цими днями також гатили по наших захисниках iз гранатометів різних систем, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї біля Лебединського, Широкиного, Опитного, Авдіївки, Пісок, Талаківки, Троїцького, Новотроїцького, Водяного, Красногорівки, Верхньо­торецького, Луганського, Новолуганського та Новотошківського.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» під ворожий вогонь уночі та вранці потрапляли позиції підрозділів Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Гранітне, Опитне, Піски, Водяне, Авдіївка, Верхньоторецьке, Красногорівка, Талаківка, Новоселівка Друга, Кам’янка, Павлопіль, Широкине, Лебединське.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» українських захисників обстрілювали поблизу Луганського, Майорська, Новолуганського, Зайцевого, Залізного. У підсумку ворожих обстрілів один український військовослужбовець отримав поранення, ще один — бойову травму. На кожен обстріл противник дістав адекватну відповідь з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. Упродовж доби втрат серед українських військовослужбовців немає.

Поранених найманців не лікують?..

За даними розвідки, 29 червня двох окупантів знищено та одного поранено. У медіа-ресурсах противника пройшла цифра з посилянням на так званого «омбудсмана ДНР», що з січня цього року тільки на Донецькому напрямку агресори втратили вбитими 91 свого військовослужбовця, ще 77 було поранено. Можна передбачити, що на Луганському напрямку втрати окупантів аналогічні. Але ця цифра трохи дивує.
 
При позиційній артилерійській війні поранених, як правило, в рази більше за кількість убитих. При такій оприлюдненій статистиці можна зробити висновок, що або противник навмисно занижує кількість поранених, або з медичним забезпеченням у них настільки погано, що поранених просто не здатні рятувати.
 
За даними розвідки, 30 червня одного окупанта було знищено та ще одного поранено.

Опір патріотів

Бальзамом на рани — повідомлення про дії руху опору на окупованій території. На День Конституції в окупованому Донецьку рано-вранцi зазвучав Гімн України і вивісили синьо-жовтий прапор.
 
У мережі з’явилося відео, в якому видно, що стяг було розміщено на довгобуді по вулиці Артема, що навпроти православного Свято-Преображенського собору. Власне, той, хто вів зйомку, перебував поряд iз храмом і неподалік розташованої там статуї Архангела Михаїла.
 
Для підтвердження дати зйомки оператор показав пропагандистське друковане видання «Новоросія» з датою «27 июня 2019 года» на першій шпальті.
 
А в окупованому Дебальцевому на опорі мосту з’явився малюнок державного прапора. Життя триває, точиться війна…

Посіпаки Росії б’ють по живому

Однозначно вже можна стверджувати, що війна на Донбасі перейшла на інший рівень. Насамперед різко збільшилося число обстрілів, у тому числі зі зброї, забороненої Мінськими домовленостями. При цьому змінився і їхній «формат». Якщо був період, коли стріляли не стільки на ураження, скільки для «нажахати». То тепер метою є саме ураження живої сили.
 
Збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки продовжують також нищити житлові будинки мирного населення, інфраструктуру, порушуючи всі норми міжнародного гуманітарного права. Українська сторона СЦКК повідомила, наприклад, що 26 червня близько 5-ї ранку обстріляли житловий сектор населеного пункту Авдіївка, застосувавши міномети калібру 120 мм.
 
За попередньою інформацією, вогонь вівся з напрямку Мінерального. Відомо, що в результаті ворожого обстрілу на вулиці Лісова пошкоджено два житлові будинки, зокрема дах, вікна, стіни. На щастя, ніхто з цивільного населення не постраждав.
 
Тим часом на тимчасово непідконтрольній урядові України території зафіксовано нові факти порушення розміщення військової техніки та озброєння збройних формувань РФ, про це йдеться у звіті спільної моніторингової місії ОБСЄ. Станом на 25 червня ними зафіксовано 59 одиниць техніки, які розміщені з порушенням ліній відведення.
 
Неподалік вiд селища Мирне, що на Луганщині, виявлено 3 реактивні системи залпового вогню, поблизу Сентянівки безпілотник (БПЛА) СММ виявив 2 міномети 2Б11. На Луганському напрямку, неподалік від міста Кадіївка, БПЛА СММ зафіксував 2 буксирувані гаубиці Д-30 калібру 122 мм.
 
Поблизу Бугаївки зафіксовано 12 буксируваних гаубиць Д-30, 6 протитанкових гармат МТ-12 «Рапіра» 100 мм і 13 самохідних гаубиць 2С1 «Гвоздика» калібру 122 мм. На Донецькому напрямку представники Місії зафіксували 7 самохідних гау­биць поруч із населеним пунктом Староласпа.
 
Окрім того, помічено 10 танків і 4 самохідні гаубиці 2С1 західніше від Зернового. Зауважимо, що населений пункт Зернове розташований у районі, в якому, відповідно до пункту 5 Меморандуму від 19 вересня 2014 року, розміщення важкого озброєння та військової техніки заборонено.

Відсіч воїнів — обеззброїти агресора

Бійці полку «Азов» минулого тижня в районі Світлодарської дуги знищили російський комплекс розвідки і коригування «ЗООПАРК-1». Цей комплекс є контрбатарейним сучасним радаром, який виробляється в Російській Федерації і постачається винятково з території цієї держави. Комплекс рідкісний — навіть у самій Росії на озброєнні таких обмаль.
 
Найголовніше те, що він дозволяє коригувати артилерію 122 мм та 152 мм в межах 20-30 км залежно від рельєфу місцевості за будь-яких погодних умов без використання БПЛА і завдавати досить точних уражень.
 
За словами азовців, після виявлення «ЗООПАРКу-1» засобами полку в небо був піднятий азовський БПЛА, який підтвердив його роботу з околиць нині окупованого населеного пункту Горлівка. Було зафіксовано, що антена комплексу перебуває у бойовому положенні, тому «Азов» завдав 
«ЗООПАРКу-1» попереднього вогневого ураження.
 
За даними бійців полку, «ЗООПАРК-1» у бойовому положенні (з розгорнутою антеною під час коригування) за весь час АТО/ООС був визначений вперше. Вперше саме силами «Азову» отримано документальні підтвердження, фотографії та відео його роботи.