Кабачковий хліб і фарширована качка: дивовижні рецепти від кулінарної зірки з Калуша Люби Біріної

26.06.2019
Кабачковий хліб і фарширована качка: дивовижні рецепти від кулінарної зірки з Калуша Люби Біріної

Люба Біріна.

Рецепти Люби Біріної, переможниці кулінарних конкурсів, не потребують рекомендацій, вони, як ті гарячі пиріжки, розлітаються від господині до господині.

 

Пані Люба каже, що вона кулінарка-експериментатор. І справді, її страви інколи досить несподівані, цікаві, але всі вони чудові, чітко виписані, нескладні в роботі.

 

Кабачковий хліб з цибулею

«Є такі рецепти, що йдуть з нами по життю. От цей кабачковий хліб вперше спекла 10 років тому, але повторюю постійно. Що цікаво — він виходить завжди візуально різний, але незмінно смачний і запашний. Простий хліб на дріжджах — підходить навіть для тих, хто ніколи не пік хліб, але має бажання спробувати», — каже Люба Біріна і про рецепти загалом, і про чудовий хліб, рецептом якого ділиться з нами.
Потрібно: 1 невеликий кабачок, 1 цибулина, 6 г сухих дріжджів, 2 чайні ложки цукру, 1,5 чайної ложки солі, 3 столові ложки олії, 460 г борошна.
Кабачок бажано взяти молодий — з м’якими насінням і шкіркою. Якщо кабачок старий, потрібно очистити його від шкірки і насіння; вага чищеного кабачка має бути приблизно 300 г.
 
Кабачковий хліб. 
 
Кабачок натерти на середній тертці і відтиснути. Соку повинно вийти 200 грамів (якщо менше — долити водою чи сироваткою). Сік підігріти. Всипати цукор і дріжджі, перемішати і залишити до утворення піни.
У кабачкову масу натерти цибулю і всипати сіль. Сік з дріжджами влити в кабачкову масу, додати олію і замісити тісто.
Тісто накрити, залишити для підходу вдвічі (півтори-дві години). У процесі підходу один раз скласти. Помістити на дошку, присипану борошном, залишити на 20 хвилин. Легко перем’яти, сформувати хліб і помістити в форму для підняття (десь на годину, щоб добре підійшов).
Пекти при температурі 240 перші 12 хвилин з парою, далі пару забрати, температуру зменшити до 200 градусів, пекти ще 20 хвилин. Охолоджувати на решітці.

Курячі рулети

  «Пропоную загальну технологію курячого рулету, без желатину — твердий сир, що сплавиться, «склеїть» шари, фарш заповнить пустоти, вантаж спресує, такий рулет можна різати тоненько. І напишу про мою улюблену фаршировану качку, вона чудова насправді!» — так піднесено заохочує до створення наступних своїх кулінарних шедеврів майстриня. І ділиться своїми секретами їх створення.
«Беру 2 великі курячі четвертини. Витягаю кістки, відбиваю м’ясо. На ніч солю, перчу, зверху даю пластинки часнику (саме пластинки, не давлений! Потім ті пластинки викидаю перед запіканням). На м’ясо (шкурою вниз) розміщую тонесенькі шматки сала (для домашніх бройлерів — обов’язково, для магазинних курей — опційно), на нього свинний (чи свинно-яловичий) фарш заправлений чорним перцем та сіллю (грам 300), на фарш — тертий твердий сир (50 г), бажано ще деяку «родзинку», припустимо, шматочки сухофруктів, я дала в’ялені помідори», — намічає нам вона покрокові дії.
Скрутити рулет. Помістити або в сітку, або скріпити нитками. Запікати в рукаві при 170 градусів годину, для домашнього бройлера — 1,5 години. Гарячий рулет одразу (!) помістити під прес і залишити до застигання. Вже холодним звільнити від ниток чи сітки.

Фарширована качка

Ця фарширована качка більше схожа на рулет.
 
Акуратно зняти з качки шкіру. М’ясо відібрати від кісток. У вершковому маслі протушкувати 3 великі цибулини. Перемолоти качине м’ясо, тушковану цибулю, свинину (300 г), яловичину (300 г). Окремо кинути в киплячу воду 200 г макаронів великого розміру і тільки дати їм закипіти і відразу витягнути (не варити до готовності!). Додати до фаршу 3 сирих яйця, підготовлені макарони, сіль, чорний перець. Добре вимішати, помістити в качину шкіру, зашити розріз. Форму для запікання трохи змастити олією. Помістити нафаршировану качку швом вниз, запікати 2,5—3 години при 160 градусах, постійно поливаючи соком. Після запікання сік злити, на качку помістити прес, залишити так до повного охолодження.

Три шоколади

«Мене важко здивувати печивом. Але винятки бувають . Печиво «Три шоколади» — довершене в смаку, дуже просте, нічого зайвого!» — каже калуська кулінарна майстриня про ще один свій витвір.
Печиво «Три шоколади» — з кожним видом 
шоколаду смакує по-різному.
 
  Інгредієнти: 160 г борошна, 15 г кукурудзяного крохмалю, дрібка солі, 100 г холодного вершкового масла, 75 г шоколаду (темного / молочного / білого), 3 г ванільного цукру, 9 г дрібного цукру.
Борошно, крохмаль — просіяти, додати сіль, цукор, ванільний цукор, кубики холодного масла, перетерти в крихту. Додати розтоплений, не гарячий шоколад, швидко замісити тісто і помістити в холодильник на пів години.
Формувати кульки вагою 20 г, обкачувати верх в білок і цукор. Помістити на лист для випікання (без паперу, не змащувати). Трохи приплюснути (я притискала за допомогою терки для цедри, цікавий відбився візерунок).
Пекти при 180 градусах приблизно 20 хвилин (пильнувати!).
Я пекла на чорному, молочному і білому шоколаді. Вони всі абсолютно різні на смак! Дивовижне печиво, дуже рекомендую. Рецептура дана для одного виду шоколаду, для трьох використала втричі більше, зрозуміло.
Отож літо, як сказала Люба Біріна з Іванофранківщини — чудовий час для кулінарних дослідів. Смачних експериментів!