Перші партії українських кавунів врожаю-2019 уже на шляху до ЄС

26.06.2019
Ранні сорти кавуна вже почали масово збирати в Південних регіонах.
 
Перші оптові партії кавунів сьогодні вже досягли оптових ринків Києва. І з кожним днем ціни на найкрупнішу ягоду стрімко знижуються.
 
Найперші ранні кавуни фермери продавали по 15 грн/кг і навіть дорожче при відвантаженні з поля. Однак буквально за кілька днів оптова ціна впала більш ніж удвічі. Вже в суботу, 22 червня, фермери Херсонщини намагаються продавати кавуни з поля за 7 грн/кг, але в деяких випадках ціни опускаються навіть до 5 грн/кг.
 
«Основною проблемою при реалізації ранніх кавунів в Україні є недовіра споживачів. Тому нерідко при збільшенні обсягів виробництва ранніх сортів кавуна ціни на нього знижуються дуже швидко, бо покупці побоюються підвищеного рівня нітратів. Насправді, рівень нітратів у кавунах ніде, крім пострадянського простору, ніхто не контролює, — говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).
 
— Дуже часто отруєння при споживанні кавунів пов’язані з тим, що його просто забувають ретельно помити. Але ж до кавуна традиційно торкається дуже багато людей: і тих, хто вибирає собі продукт у роздріб, і тих, хто його завантажував, розвантажував... Кавун дозріває, лежачи на ґрунті, і він є одним iз найбрудніших баштанних зовні, хоч в абсолютній більшості випадків абсолютно безпечним усередині. Тому не варто забувати ретельно вимити його поверхню і руки до початку розрізання кавуна».
 
Справжньою проблемою для представників мереж супермаркетів є наявність на полицях залишків імпортних кавунів. Роздрібна ціна на нього в багатьох магазинах України коливається від 30 до 50 грн/кг, а суперранні українські кавуни пропонують і дорожче 100 грн/кг у деяких магазинах, хоч уже з завтрашнього дня кавун українського виробництва можна буде купити в кілька раз дешевше.
 
У 2018 році Україна експортувала 18,5 тис. тонн кавунів — трохи більше, ніж у 2017 році. Але це був один iз найгірших показників експорту за останні чотири роки, бо експортні відвантаження в 2015-му і 2016 роках були значно більшими. Україна могла б істотно збільшити обсяги експорту кавуна, якби розвивала річкову логістику.
 
Контейнерні поставки кавуна вгору по Дніпру до Білорусі з подальшою доставкою автотранспортом до Польщі, Німеччини, Великобританії та інших країн Європи різко б підвищили конкурентоспроможність українського кавуна на цих ринках, тому що обходилися б набагато дешевше.
 
За інформацією аналітиків EastFruit, ціни на кавуни в Європі істотно вищі, ніж в Україні. Наприклад, зараз завершується сезон експорту іспанського кавуна, який продають у середньому по 40-50 центів США за кг в Іспанії. Оптові ж ціни на нього в Німеччині та Великобританії набагато вищi. 
 
«Наступного тижня перші партії херсонських кавунів будуть доставлені до Польщі. Таким чином експортний сезон по кавуну для України можна буде вважати відкритим. Проте системного експорту українського кавуна поки що не існує. Український експорт кавунів — це спотова торгівля і вивезення надлишків», — резюмує Андрій Ярмак.