Не до роботи: усе менше нардепів приходять до Ради, але Виборчий кодекс усе одно розглядають

21.06.2019
Із запізненням учора розпочали роботу депутати Верховної Ради. І не дивно, адже ви­бори таки дають про себе знати.
 
Зареєстрованих було 299 народних обранців, проте, як це часто буває, до сесійної зали дійшло менше ста парламентаріїв. 
 
Хто на округах, хто в штабах, а хто — в активній фазі агітації. Таким чином, незважаючи на четвер, який є важливим днем голосувань i прийняття рішень у Раді, до кінця робочого дня під куполом залишилося з десяток депутатів.
 
Цікаво, що картки, завдяки яким і відбувається реєстрація парламентаріїв, у стосах таки стояли. Проте де були депутати — питання риторичне. Політичний аналітик Андрій Овдій запевняє, що у найближчий місяць не варто очікувати, що депутати почнуть активно працювати.
 
«Зараз, під час проведення активної передвиборчої кампанії, робота Верховної Ради значно сповільнилася — ті партії, які мають більшість у цьо­му скликанні, ризикують і зовсім не потрапити в наступний парламент, тож усі сили зараз спрямовані на подолання п’ятивiдсоткового бар’єра, а не на ухвалення нових законів», — переконує аналітик. 
 
Саме ж засідання розпочалося із заяви Андрія Парубія та вшанування пам’яті народного депутата Дмитра Тимчука. Спікер зазначив, що, на його думку, реванш проросійських сил дає про себе знати:
 
«Ми живемо в тривожні дні. У той час, коли від нас iдуть найкращі захисники України, такі, як наш побратим — народний депутат Дмитро Тимчук, усередині країни вже відбуваються спроби реваншу».
 
Зокрема, Парубій нагадав, що УПЦ МП подала до суду позов iз метою скасувати реєстрацію Православної Церкви України, а в Харкові, на порушення закону про декомунізацію, повернули вулиці ім’я маршала Жукова.
 
«І як тут не згадати про ще один прояв реваншу, повернення «придворного юриста Януковича», якого призначено професором Національного університету імені Шевченка. А ще зараз відбуваються спроби відмінити закон про мову та переглянути обов’язкові частки українського мовлення на радіо і телебаченні», — зазначив на початку засідання Парубій.
 
Проте, незважаючи на малу кількість депутатів під куполом, робота вчора була досить-таки ефективною. Депутати розглянули майже 1 тис. 500 поправок до Виборчого кодексу. За регламентом, законотворці не можуть переходити до розгляду будь-якого іншого питання, якщо в процес запущено розгляд правок закону в другому читанні.
 
А Виборчий кодекс має близько 4,5 тис. правок. Не­зважаючи на значний обсяг поправок, депутати налаштовані оптимістично і переконані, що закон до кінця каденції цього скликання таки вдасться прийняти.
 
Ба більше, таку оперативну роботу парламенту народний депутат і один з авторів законопроекту Олександр Черненко аргументує тим, що більшість депутатів, які вносили правки до закону, зараз просто не з’являються до парламенту, а без їх участі розглядати ці правки неможливо.
 
«Виборчий кодекс об’єднує п’ять законів про вибори. Зокрема, парламентські вибори, вибори Президента, місцеві ради, закони про ЦВК та реєстр виборців. Те, що регулюється п’ятьма законами, буде поєднуватися в одному Кодексі. Це серйозний документ, який регулює норми, пов’язані з виборами. За два тижні, що лишилися до канікул, маємо встигнути розглянути весь законопроект», — відзначив Черненко.
 
Він додав, що даний законопроект стосуватиметься вже наступних виборів, адже «ЦВК потрібно підготуватися до нових законодавчих змін і пояснити  виборцям нові правила». Він також зауважив, що серед новацій Кодексу пропонується в одному бюлетені передбачити дві графи: одна за партію, інша — номер кандидата, проте основне голосування буде за партію, додав Черненко. 
 
Конституційний Суд поки не оголосив рішення щодо проведення дострокових виборів. Судді розглядають позов 62 народних депутатів, які вважають рішення Володимира Зеленського призначити дострокові парламентські вибори на 21 липня неконституційним.
 
Якщо суд визнає рішення президента Зеленського правомірним, депутатам доведеться йти на вибори таки в липні. У випадку, якщо суд оголосить, що рішення президента не є конституційним, усе відбудеться за розкладом, тому депутатам доведеться ще попрацювати і піти на вибори аж у жовтні цього року.