Партії провели з’їзди та представили перші десятки у своїх списках: хто балотуватиметься до Ради

11.06.2019
Партії провели з’їзди та представили перші десятки у своїх списках: хто балотуватиметься до Ради

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

Народні депутати, воїни АТО, волонтери, юристи, економісти, підприємці, журналісти — і це ще не повний перелік тих, хто планує потрапити до Верховної Ради дев’ятого скликання.
 
 
Більшість політичних партій провели свої з’їзди, де назвали першу десятку тих, із ким пов’язують виборчi надiї. На вибори 21 липня країна піде за змішаною системою — 50% за «мажоритаркою», а 50% — за партійними списками.
 
 
Поки ж соціологи прогнозують кількість мандатів у парламенті лише за партійними списками. Оскільки часу залишається все менше, політичні сили вирішили поспішити й майже одночасно провели свої з’їзди, де й оголосили списки тих, із ким атакуватимуть парламент. 
 
Хто ж у списках? Найбільшу кількість голосів соціологи прогнозують партії «Слуга народу». Політична сила провела з’їзд, де назвала першу десятку свого списку і тих, хто під її брендом балотуватиметься до парламенту по «мажоритарці».
 
 
Як і очікувалося, першим йде радник Володимира Зеленського, голова партії Дмитро Разумков. Також у першій десятці представник президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук, генеральний директор телеканала «1+1» Олександр Ткаченко, експерт з антикорупційної політики Галина Янченко, а також волонтери, експерти та підприємці.
 
Несподіванкою стала поява під номером 10 українського спортсмена Жана Беленюка. У свою чергу, він пообіцяв, що займатиметься питанням розвитку українського спорту і свідомо йде до парламенту. Проте на першій десятці у «Слузі народу» вирішили не спинятися й опублікували відразу перших 100 кандидатів.
 
За останньою соціологією, партія має близько 48% підтримки виборців саме за списками, а це близько 108 народних депутатів у парламенті. Скільки ж «Слуга народу» набере по мажоритарних округах, буде ясно вже за результатами виборів. Уже відомо, що від «Слуги народу» в округах підуть журналіст від «1+1» Олександр Дубинський та актор «95 кварталу» Юрій Корявченко, всім відомий як Юзік. 
 
Свій з’їзд провели й «опозиціонери», а точніше — Опозиційна платформа «За життя». Саме їм соціологи поки прогнозують друге місце за кількістю депутатів у парламенті, а це приблизно 24 народні депутати. У списку «За життя» усім відомі політики.
 
Очолює перелік Юрій Бойко, який ще нещодавно був у складі партії «Опозиційний блок», проте на вибори йде з іншим проектом. Також до списку потрапили Вадим Рабінович, Віктор Медведчук, Наталія Королевська, Сергій Льовочкін, Нестор Шуфрич та інші. І що цікаво, перша десятка «опозиціонерів» — це всі ті народні депутати, які були у Раді восьмого скликання. 
 
Третіми за кількістю депутатів до парламенту може пройти оновлена партія Петра Порошенка — «Європейська Солідарність». На попередніх парламентських виборах БПП мала найбільшу кількість депутатів у парламенті, проте, очевидно, що повторити феномен 2014 року партії навряд чи вдасться.
 
Першим номером iтиме п’ятий президент України Петро Порошенко. До списку також входять спікер парламенту Андрій Парубій, віце-спікер Ірина Геращенко, кримський татарин Мустафа Джемілєв, волонтери, воїни АТО. У партії пообіцяли дотримуватися проєвропейського вектору та не допустити реваншу проросійських сил. А сам Петро Олексійович заявив, що готовий буде очолити уряд країни. За даними соціологів, за списками партія може отримати близько 17 мандатів. Проте в «Європейській Солідарності»  великі сподівання і на мажоритарні округи.  
 
Четверте місце за рейтингами у партії Юлії Тимошенко «Батьківщина». Це єдина політична сила, яка була майже у кожному скликанні Верховної Ради. І наступна не стане винятком, адже соціологи прогнозують Юлії Тимошенко входження до парламенту. Поки «Батьківщина» — єдина політична сила, яка не показала свою першу десятку, назвавши лише першу п’ятірку списку.
 
До списку Юлії Тимошенко ввійшли сама лідерка «Батьківщини», народний депутат i лідер партії «Основа» Сергій Тарута, колишній керівник СБУ та лідер партії «Справедливість» Валентин Наливайченко, народні депутати Сергій Соболєв та Олена Кондратюк. Головою виборчого штабу стане нардеп від «Батьківщини» Іван Кириленко. Також Юлія Тимошенко заявила, що її політична сила готова після дострокових виборів єднатися в коаліцію з партією «Слуга народу».
 
До списку Радикальної партії, крім нардепів цієї політсили, також входять депутати від партії «Народний фронт». У першій п’ятірці партії — лідер політ­сили Олег Ляшко, народні депутати нинішнього скликання парламенту Віктор Галасюк, Андрій Лозовий, заступник голови Чернівецької обласної ради Інга Маковецька і нардеп із фракції «Народний фронт» Іван Савка. Лідер партії Олег Ляшко перед висуненням кандидатів у багатомандатному окрузі зазначив, що до 8 липня недоброчесних людей можна буде виключити зі списку, і закликав однопартійців і журналістів ретельно вивчити запропоновані кандидатури.
 
Стрімко зростає рейтинг партії «Голос» Святослава Вакарчука. За соціологією КМІСу, в партії вже є прохідний бар’єр до Верховної Ради, а загальний рейтинг становить 5,6% підтримки виборців. Лідер політичної сили оголосив свою першу десятку списку. В його переліку — економісти, юристи, підприємці та відомі журналісти.
 
Під номером 7 — відомий активіст та антикорупціонер Ярослав Юрчишин. Також до команди Вакарчука приєднався шоумен i телеведучий Сергій Притула. Проте попросив себе внести до списку аж 30-м номером. Поки, за соціологією, до ВР може потрапити лише 12 народних обранців. Хоча, зважаючи на те, як стрімко зростає підтримка партії «Голос», що й показує соціологія, то, як кажуть, «усе можливо». 
 
Партія Ігоря Смешка «Сила і честь» має 4,3% підтримки за соціологією групи «Рейтинг», проте це в межах статистичної похибки, тому вона теж має шанс потрапити до парламенту. У першій десятці партії Смешка — колишні депутати, такі як Олена Сотник, яка раніше була в партії «Самопоміч», кримський татарин Рефат Чубаров із БПП та Ірина Сисоєнко, також із «Самопомочі». А от несподіванкою стала заява народних артистів Світлани та Віталія Білоножків, вони підтвердили інформацію, що також обиратимуться до парламенту разом із партією Смешка. Проте поки не хочуть оголошувати номер у списку, під яким iтимуть на вибори. 
 
До списку партїі прем’єр-міністра Володимира Гройсмана ввійшли Євген Нищук, міністр культури України, Еміне Джапарова, перша заступниця міністра інформаційної політики, українська журналістка, Лілія Гриневич, міністр освіти i науки. Олександр Саєнко, міністр Кабінету Міністрів, Павло Петренко, міністр юстиції, був членом партії «Народний фронт», Сергій Марченко, екс-заступник міністра фінансів та Андрій Тетерук, депутат Верховної Ради від «Народного фронту». 
 
І поки списки партій доформовують, не варто забувати, що вибори в Україні — настільки непередбачуваний процес, що поки соціологія повідомляє свої дані, все може змінитися не те що за місяць, а вже найближчого тижня. Тим паче що об’єднання політичних сил стають усе масовішими серед українського політикуму. Бо, наприклад, у новій соцілогії не брали до уваги рейтинги вже об’єднаних політичних проектів, таких як «Опозиційний блок» i партії мерів Одеси та Харкова «Довіряй ділам». Вони провели з’їзд, де також представили свою десятку кандидатів до парламенту. Перший у списку партії — народний депутат Євгеній Мураєв. До провідної десятки ввійшли також народні депутати Вадим Новинський та Олександр Вілкул, міський голова Харкова Геннадій Кернес i мер Одеси Геннадій Труханов.
 
Також заявили, що йдуть разом на вибори й націоналісти — партії «Свобода», «Правий сектор» i «Національний корпус». І тому соціологам у найближчих дослідженнях уже доведеться додавати їх рейтинг разом. 
 
Ситуація ж на електоральному полі суттєво не зміниться, запевняють експерти, адже не варто забувати про те, що голоси виборців будуть розподілятися між проукраїнськими та проросійськими проектами. Навряд чи виборець, який дотримується проєвропейського вектору, проголосує за партію, яка відкрито агітує за тісні стосунки з Росією.
 
А ще, зважаючи на те, як сьогодні формуються партійні списки, в які потрапляють спортсмени, артисти, зірки шоу-бізнесу та депутати, які вже роками пригріли собі місця у Верховній Радi й планують і надалі потрапити до парламенту, таки варто не полінуватися і заглянути у списки політичних партій.