Безславне падіння «Дєрзкой»: українські війська відвоювали ще кількасот метрів рідної землі

07.06.2019
Безславне падіння «Дєрзкой»: українські війська відвоювали ще кількасот метрів рідної землі

Погляд нашої перемоги. (Фото Ірини РИБАКОВОЇ з «Фейсбука».)

На фронті загострення. Протягом минулої доби противник збільшив кількість обстрілів із забороненої зброї.
 
 
Під вогнем на Донецькому напрямку опинилися населені пункти Водяне, Богданівка, Новотроїцьке, Піщевик, Талаківка, Новогригорівка.
 
 
На Луганському — під обстрілами перебували Старий Айдар, Кримське, Золоте, Павлопіль, Водяне. 
 
 
За даними розвідки, 5 червня одного окупанта було знищено, ще чотирьох — поранено.
 
Від 4 червня внаслідок ворожих обстрілів загинуло четверо військовослужбовців Об’єднаних сил, чотирьох було поранено. 
 
Двоє загиблих — із 17 окремої танкової Криворізької бригади ЗСУ. У районі селища Новоселівка Друга Волноваського району Донецької області ворог влучив із протитанкового ракетного комплексу у вантажівку ГАЗ-66, яка перевозила продукти харчування на позиції підрозділу. Загинули молодший сержант, водій-електрик, 49-річні Едуард Лазарєв та старший солдат Олександр Лiн. 
 
Від кулі снайпера поблизу населеного пункту Золоте-1 загинув воїн 54-ї окремої механізованої бригади Владислав Бережний. 11 червня Владиславу мало виповнитися 23 роки.
 
В одному з інтерв’ю воїн так розповідав про свій вибір: «Я і моя родина з самого початку були українських поглядів. Ми не хотіли, щоб у нашому місті, та й взагалі на Донбасі, був «русский мир». Я підписав довгостроковий контракт iз 5 січня 2015 року до завершення АТО. Звичайно, батьки були в шоковому стані, не хотіли, щоб я у такому ранньому віці йшов на війну, але потім вони мене підтримали». У Владислава залишилися дружина і двоє дітей: шестирічна донька і дворічний син.
 
Стало відомо, що українські війська взяли під контроль ще одну висоту в районі населеного пункту Водяне.
 
Військовий блогер Олександр Карпюк (Серж Марко) на своїй сторінці у «Фейсбуцi» написав: «Є під Пікузами (це під Маріуполем) одна позиція «сепарів», яка дуже довго була для нас проблемою. Ну не те щоб є... була така позиція. «Сепари» її називали «Дєрзкая». Вона була у найвищій точці та контролювала Водяне. Біля неї і відбувалися найбільш запеклі бої. Для колаборантів це була найгарячіша точка, там вони мали дуже великі втрати. А потім морпіхи підкопались до неї і... пішли копати у тил, взявши цю позицію у вогневий мішок. Після чого питання стало лише у тому, коли ворог втомиться втрачати своїх бійців. І ось. Тиждень потому, після того, як на цих позиціях у них були втрати майже взвод убитими та пораненими, ворог відступив».
 
За словами блогера, противник пішов і не повернувся. На позиції ворога зайшли ЗСУ. «Ось така тактика у позиційній війні, — резюмує Карпюк, — Без штурмів. Тишком-нишком. Але з величезними втратами для ворога». 

ДО РЕЧІ

Працівникам бюджетних установ, розташованих у населених пунктах на лінії зіткнення на Донбасі, що беруть участь у забезпеченні проведення операції Об’єднаних сил, установлено щомісячну надбавку за роботу з особливими умовами праці у граничному розмірі 50% вiд посадового окладу.