На суді в Гаазі щодо фінансування тероризму на Донбасі Росія затягує слухання та вдає «голуба миру»

05.06.2019
Російська сторона на слуханнях у Міжнародному суді ООН у Гаазі відкидає звинувачення України у фінансуванні тероризму на Донбасі.
 
Водночас українські представники кажуть, що слухання (лише щодо юрисдикції) затягнуться до кінця року, бо РФ зумисне затягує слухання.
 
Про це йшлося в понеділок, 3 червня, на засіданні у Міжнародному суді ООН у Гаазі, передає «Німецька хвиля».
 
Нагадаємо, Україна позивається до РФ у справі порушення росіянами двох міжнародних конвенцій — про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію будь-яких форм расової дискримінації.
 
Представники РФ виступали першими. Вони зазначали, що Москва не порушила підписану нею Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму. За їхніми словами, на сході України точиться збройний конфлікт, котрий уже забрав життя багатьох цивільних осіб. Утім, запевняють вони, він не мав і не має жодного терористичного підґрунтя.
 
Так само російські представники рішуче відкинули звинувачення у причетності Росії до збиття над Донбасом влітку 2014 року пасажирського літака рейсу МН17 «Малайзійських авіаліній», що коштувало життя майже 300 пасажирам та членам екіпажу.
 
Українську сторону очолює заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль. Вона назвала російські заперечення в частині відсутності у МС ООН юрисдикції затягуванням процесу. «Суду знадобиться час на ухвалення рішення — це до кінця року, а після цього росіянам буде надано ще 13 місяців на підготовку меморандуму. Все робиться, щоб затягнути процес», — сказала Зеркаль. За її словами, росіяни представляли ту саму аргументацію два роки тому.
 
Учора слово в суді взяла українська сторона. «На слуханнях у Гаазі наше завдання сьогодні (у вівторок. — Ред.) — представити Міжнародному суду ООН і світу нашу справу. Без викривлень і маніпуляцій Росії. І показати, що суд має повну юрисдикцію розглядати її по суті», — написала вчора у «Фейсбуці» Олена Зеркаль. 
 
Агент України в своєму слові наголосив, що «Росія щосили прагне уникнути правосуддя», а в хід іде «заперечення усіх відомих фактів».
 
«Росія вчинила численні порушення міжнародного права, і вона прагне уникнути відповідальності за все без винятку, — сказав агент України в суді. — Саме політика Росії щодо України спричинила порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Яких заходів вжила Росія? Чи запобігала Росія фінансуванню тероризму в Україні? Ні. Чи проводила розслідування? Ні. Чи надавала нам допомогу в пошуку злочинців? Ні. У результаті, було збито літак МН17. На демонстраціях і в нічних клубах лунали вибухи. Житлові квартали накривало снарядами. Сотні людей було вбито і понівечено. Тисячі було залякано. Дотримання Росією вимог ICSFT (Міжнародна конвенція щодо фінансування тероризму. — Авт.) дозволило б уникнути цієї жахливої шкоди».
 
Після цього слово брали професор Жан-Марк Тувенен, юристи Девід Зайонтс та Марні Чік, які надавали свої пояснення суду щодо претензій України до Росії. Сьогодні в суді свої аргументи представить РФ. 
 
Загалом слухання в Гаазькому суді триватимуть по п’ятницю 7 червня. У рамках позову проти Росії 12 червня 2018 року Україна відправила до Міжнародного суду ООН цілий автобус доказів російської агресії. Йдеться про меморандум — головний документ, який важить близько 90 кілограмів, складається з понад 17 500 сторінок тексту та міститься в 29 томах і має 75 примірників.