Диво із чорносливом: смачна випічка на Вознесіння

05.06.2019
Якраз завтра це світле свято, і відсвяткувати його треба так само гарно, з добрими думками і смачними стравами.
 
 
Сливовий пляцок господині рекомендують якраз як святковий, називаючи його дивовижним. Отож печімо!
 
 
Інгредієнти: 4 яйця, 110 г пшеничного борошна, 15 г какао, 150 г цукру, 1,5 чайні ложки порошку для випічки, 0,5 чайної ложки оцту 10%.
 
Крем: 500 мл молока, 2 жовтки, 4 столові ложки цукру, 16 г ванільного цукру, 3 столові ложки пшеничного борошна, 2 столові ложки картопляного крохмалю, 250 г масла.
Сливовий прошарок: 400 г чорносливу, 150 г темного шоколаду (або молочного), 100 г вершкового масла.
 
Випікаємо бісквіт. Пшеничне борошно та какао змішайте і просійте. Відокремте білки від жовтків. Додайте порошок для випічки до жовтків і залийте оцтом, добре перемішайте. Збийте білок із дрібкою солі на стійку піну.
 
Потім додайте цукор, ложку за ложкою. Додайте жовтки і акуратно перемішайте. Додайте просіяні сухі інгредієнти та обережно змішайте лопаткою або ложкою для поєднання.
 
Тісто залийте у форму розміром 24 х 34 см, викладену папером для випічки або змащену маслом, посипану сухарями. Поставте в попередньо розігріту до 180 градусів духовку і випікайте приблизно 15-20 хвилин, до сухої палички.
 
Заварний крем. Змішайте половину молока з жовтками крохмалем та борошном, щоб не було шматочків. Закип’ятіть молоко з цукром та ванільним цукром. Влийте суміш жовтків і варіть до загустіння, постійно помішуючи.
 
Охолодіть до кімнатної температури. Збийте масло, змішайте ложка за ложкою із заварним кремом.
 
Викладіть крем на охололий бісквіт (бісквіт можна попередньо просочити міцним чаєм).
 
Сливовий прошарок. Чорнослив запарити в окропі на 30 хвилин (можна використати і коньяк, але заливати раніше, за кілька годин). Злити воду, сливи підсушити на паперовому рушнику, нарізати на дрібні шматочки та викласти на крем. Шоколад розтопити і полити ним сливи.
Поставте пляцок на кілька годин у холодильник. Смачного! Гарного свята!