Бойовики «ЛДНР» масово хворіють на туберкульоз та ВІЛ: їх просто звільняють

04.06.2019
Упродовж останніх днів збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки порушували режим припинення вогню, в тому числі із застосуванням заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 82 мм та артилерійських систем.
 
Ворог також обстрілював наших захисників iз зенітних установок ЗУ-23-2, гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
На донецькому напрямку під обстрілами найчастіше опинялися позиції наших захисників поблизу населених пунктів Мар’їнка, Піски, Гнутове, Старогнатівка, Красногорівка, Трудівський, Водяне.
 
На Луганському напрямку найгарячіше було довкола населених пунктів Новгородське, Майорське, Кам’янка, Травневе, Новолуганське. 31 травня двоє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення. На кожен обстріл противник отримав адекватну відповідь.
 
За даними розвідки, протягом травня бойовики втратили 54 особи вбитими і 82 пораненими. Також, за інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, у складі російсько-окупаційних військ зростає кількість випадків захворювань на інфекційні та вірусні захворювання.
 
«Зокрема, з початку травня у з’єднаннях і частинах 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) Збройних сил РФ різко збільшилась кількість хворих на різні форми туберкульозу та ВІЛ-інфікованих. Більшість носіїв зазначених захворювань — військовослужбовці, призвані у поточному роцi внаслідок запровадження російським командуванням спрощеної процедури медичного обстеження призовників, зокрема осіб, які були звільнені з місць позбавлення волі», — йдеться у зведенні Міноборони України.
 
А незадовільний стан медичного забезпечення особового складу у підрозділах противника призводить до виявлення інфікованих на пізніх стадіях, що призводить до подальшого поширення інфекційних захворювань.
 
Командування російсько-окупаційних військ приховує інформацію про погіршення епідеміологічної обстановки. Виявлених хворих звільняють iз військової служби без надання можливості лікуватись у військових медичних закладах.
 
Противник знову вдався до провокацій щодо цивільного населення. Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ бачили знищені дахи будівель у населеному пункті Веселе Донецької області. За оцінкою команди Місії, зазначені пошкодження виникли недавно внаслідок розриву ракети протитанкового ракетного комплексу (9М113 «Конкурс»), випущеної iз західного напрямку.
 
Проаналізувавши профіль рельєфу місцевості між позиціями Збройних сил України та пошкодженою господарською спорудою, а саме — висоти на місцевості, з урахуванням напрямку прямого пострілу, фахівці зробили висновок про причетність до злочину збройних формувань Російської Федерації.
 
Підтвердженням зазначеного висновку слугує бойове призначення вказаного у звіті СММ ОБСЄ типу озброєння, оскільки даний зразок є дороговартісним та призначений виключно для вогневого ураження броньованої техніки.
 
Також, за даними української сторони Спільного центру контролю й координації, окупанти обстріляли село Сентянівка на тимчасово окупованій території Луганської області, пошкодивши шiсть будинків.
 
«Зазначений факт інсценування обстрілу вкотре свідчить про цілеспрямовані дії окупаційної адміністрації та збройних формувань Російської Федерації щодо загострення збройного конфлікту на Донбасі, небажання дотримуватися режиму припинення вогню та свідоме невиконання Мінських домовленостей», — наголосили в ЦС СЦКК.
 
У ніч на 3 червня під час виконання завдань за призначенням у районі проведення операції Об’єднаних сил трагічно загинув військовослужбовець окремої десантно-штурмової бригади старший сержант Забава Вадим Володимирович. Загиблий десантник був родом із Запоріжжя, вдома залишилися дружина, донька та син.
 
Українська сторона засуджує цинічні дії російсько-окупаційних військ, які не відмовляються від агресивних намірів збройним шляхом загострити конфлікт, що ставить під загрозу життя і здоров’я цивільного населення, звинувачуючи при цьому Збройні сили України. 
 
P.S. Президент Зеленський оголосив, що Леонід Кучма знову очолить українську делегацію Тристоронньої контактної групи на переговорах у Мінську.