На всіх напрямах: ситуація на Донбасі знову загострилася

30.05.2019
Командування 54-ї бригади повідомило, що тіло зниклого під час бою 27 травня солдата Степанченка Б. М. знайдено. Пошуки два дні вели моніторингова місія ОБСЄ та група «Евакуація 200».
 
 
У складі групи саперів у районі Попасної солдат виконував бойове завдання, перевіряв мінно-вибухові загородження перед переднім краєм оборони одного з механізованих підрозділів бригади та потрапив у засідку ДРГ противника.
 
 
Тіло солдата Степанченка евакуйовано на тимчасово окуповану територію. Передача тіла представникам ЗС України планується 31 травня на контрольно-пропускному пункті в’їзду-виїзду «Щастя» на лінії розмежування.
 
 
Загалом ситуація на фронті знов загострилася. Ворог застосовує заборонені Мінськими угодами артилерійські системи калібрів 152 і 122 мм та мінометів калібрів 120 і 82 мм.
 
Ворог також обстрілював наших захисників з озброєння бойових машин піхоти, протитанкових ракетних комплексів, зенітних установок, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
На Донецькому напрямку під обстрілами були села Водяне, Піски, Чермалик, Новоселівка друга, Новотроїцьке, Гнутове, Талаківка. Традиційно гаряче було в районі Авдіївки та Мар’їнки.
 
За даними української сторони, спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, окупаційні війська вкотре цинічно порушили домовленості про збереження інфраструктури Донбасу.
 
Відповідно до заявки відприєм­ства «Донбастрансгаз» щодо обстеження та ремонту обладнання газорозподільчої станції, Збройні сили України та представники команди Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ iз взаємодії надали взаємні додаткові гарантії безпеки щодо дотримання режиму припинення вогню на період iз 27 по 29 травня 2019 року. Незважаючи на це, окупаційні війська почали масований обстріл позицій наших захисників біля Широкиного з напрямку населеного пункту Безіменне.
 
За 50 хвилин ворог випустив 7 мін 120 мм калібру. Пiд час ворожих обстрілів поранено одного нашого захисника. 
 
На Луганському напрямку позиції наших захисників обстріляли з артилерійських систем i мінометів поблизу населених пунктів Оріхове, Золоте-4, Новолуганське. Біля Станиці Луганської перестрілювалися зі стрілецької зброї. 
 
Об’єднані сили надійно контролюють противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьо­му умов припинення вогню. На кожний обстріл противник отримав адекватну відповідь. За даними розвідки Об’єднаних сил, минулої доби трьох окупантів було знищено, ще одного — поранено. 

ТРАГЕДІЯ

На місці аварії гвинтокрила.
 
На жаль, сумна звістка прийшла з Рівненщини. 29 травня, о 23:27 під час учбово-тренувального польоту біля села Сестрятин Радивилівського району втратили зв’язок iз вертольотом Мі-8. У результаті авіаційної катастрофи загинули всі чотири члени екіпажу разом з командиром 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ Збройних сил України Ігорем Мазепою.
 
На місці катастрофи працюють рятувальні служби та правоохоронні органи, також для з’ясування обставин на місце події виїхала комісія від Міністерства оборони, Генерального штабу та командування Сухопутних військ ЗС України, проводять слідчо-оперативні дії.
 
Наразі відомо, що Мі-8 виконував навчально-тренувальний політ. Вилетів iз військової частини у Бродах (Львівська область). Зв’язок iз пілотом зник раптово, майже опівночі, i вже невдовзі стало відомо, що гелікоптер розбився на Рівненщині та спалахнув.
 
Прес-служба Сухопутних військ повідомила прізвища тих, хто загинув: командир екіпажу — командир 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ Збройних сил України (м. Броди Львівської області) полковник Мазепа Ігор Ярославович; льотчик-штурман старший лейтенант Попенко Владислав Валері­йович; бортовий авіаційний технік-інструктор капітан Романюк Василь Миронович; бортовий авіаційний технік старший лейтенант Дацюк Павло Юрійович.
 
Президент України Володимир Зеленський відреагував на катастрофу військового гелікоптера на Рівненщині на своїй сторінці Twitter, поінформувавши, що доручив Головнокомандувачу ЗСУ генералу Хомчаку взяти розслідування обставин трагедії під особистий контроль, та висловив співчуття рідним i близьким загиблих.