«Мені бажають померти від раку»: після пікету за імпічмент Зеленського протестувальників з Рівного цькують у соцмережах

28.05.2019
На центральній площі у Рівному двоє молодих людей влаштували пікет проти Президента Володимира Зеленського.
 
Вони тримали в руках плакати з написом — «імпічмент Президенту» та «не кумівство, а по-братськи».
 
Пояснили свій протест невдоволенням дій новообраного Президента.
 
«Мене і мого друга особисто не задовольнили призначення «кварталівців» на державні посади і призначення люстрованих недавно людей на державні посади, і виступ Президента російською мовою на території України. Це були головні причини нашого пікету», — розповіла активістка Дар’я Коцюруба. 
 
За словами дівчини, під час їхнього протесту до активістів підійшла жінка, яка почала погрожувати Дар’ї та її другу.
 
«Саме вона згодом і зателефонувала до поліції», — додала дівчина.
 
Працівники поліції затримали мітингарів і склали на 20-річного хлопця та 16-річну дівчину адмінпротоколи.
 
«Оскільки громадянка була неповнолітньою, на її маму також склали адміністративний протокол. Після чого громадяни були відпущені, а матеріали скеровані до суду для прийняття рішення згідно із законом», — зазначив заступник начальника Рівненського міськвідділу поліції Іван Теліга.
 
У Національній поліції заявили, що перевірять дії своїх співробітників стосовно інциденту із затриманням неповнолітньої в Рівному. За словами речника поліції Ярослава Тракала, поліцейські діяли в межах своїх обов’язків, але могли у цьому випадку застосувати м’якші методи впливу. 
 
Відреагував на події і Президент Володимир Зеленський. У своєму «Фейсбуцi» він зазначив: «Ніякого затримання не було, але правоохоронці могли діяти м’якше. В поліції проведуть службову перевірку. Закликаю МВС не вживати заходів проти політичних протестувальників, якщо люди не порушують правопорядок. Критики не боюся», — зазначив президент.
 
16-річна учасниця пікету обурена реакцією Президента, зазначивши, що він оприлюднив неправду. «Я просто не розумію, чому він написав, що нас не затримували. Нам казали, що ми затримані, це було дуже грубо. Як Президент може казати, що нас не затримували — я не розумію. Мені неприємно максимально». 
 
Проте на цьому історія із пікетом не закінчилася. Після того, як вона потрапила до ЗМІ, за словами активістки Дар’ї Коцюрби, користувачі соціальних мереж почали цькувати та погрожувати їй. На сторінці у соціальній мережі вона написала, що перебуває у «жахливому стані».
 
«Мені бажають померти від раку, катувань, смерті, побиття. Називають мене повією та алкоголічкою. Ображають мою зовнішність, яку я не вибирала. За те, що я не побоялася відстояти свою позицію і висвітлити свавілля поліцейських і бездіяльність влади. Я зараз морально спустошена, розбита і пригнiчена», — написала дівчина. 
 
Відреагувала на події у Рівному і перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко. Вона заявила, що готує запит до Нацполіції щодо затримання в Рівному. За словами правоохоронців, оперативні матеріали скерували до Рівненського міського суду для прийняття рішення вже у судовому порядку.