Експерти назвали найнебезпечніші паролі 2019 року в інтернеті

21.05.2019
Експерти назвали найнебезпечніші паролі 2019 року в інтернеті

(фото: pixabay.com)

Фахівці Британського центру кібербезпеки опублікували новий рейтинг найбільш невдалих і небезпечних паролів, які використовують користувачі для захисту своїх даних у 2019 році.
Рейтинг найбільш невдалих паролів очолила комбінація цифр «123456» — нею користуються 23,2 мільйона людей.
 
Друге місце зайняв пароль «123456789» — його вподобали 7,7 мільйона людей. Третім закріпився  qwerty — фаворит у 3,8 мільйона користувачів. Далі йдуть нехитре password — його використовують 3,6 мільйона та «1 111 111» — 3,1 мільйона осіб.
 
Особливу популярність у якості шифру до приватної інформації мають імена музикантів і вигадані персонажі. У цих категоріях головними героями стали blink182 і superman — 285 тис. і 333 тис. акаунтів відповідно.Також до рейтингу потрапили імена, назви футбольних команд, назви рок-груп, супергерої. Серед популярних небезпечних паролів — liverpool, blicnk182, superman, metallica, eminem та інші.
 
«Повторне використання пароля — це серйозний ризик, якого можна уникнути. Ніхто не повинен захищати конфіденційні дані за допомогою таких слів, як ім’я, місцева футбольна команда або улюблена група», — відзначили в компанії.
 
У коментарі «УМ» програміст Павло Бєлоусов каже, що захист — комплексна річ. Треба мати надійний (довгий та унікальний) пароль, включити де можливо двофакторну аутентифікацію, шифрувати свої дані та бути дуже уважними.
 
«Створити пароль можна за допомогою генераторів паролів або самому. Головне, щоб пароль був довгий та унікальний (на кожний сервіс / акаунт — свій окремий код доступу). Для надійного зберігання паролів використовуйте менеджери паролів. Наприклад, KeePass. Адже при втраті доступу до акаунта всі ваші дані (фото, листування тощо) будуть доступні зловмисникам. Ви втрачаєте не лише інформацію, а й свою репутацію (оскільки від вашого імені можуть писати що завгодно)», — застерігає Павло.
 
Експерти з Кембриджського університету провели глобальне дослідження: проаналізувавши 70 млн. паролів, вони з’ясували, які комбінації букв і цифр є найгіршим захистом від хакерів.
 
Середньостатистичний пароль складається з шести знаків та підбирається досвідченим хакером за 10 хвилин. Китайці вважають за краще використовувати числа, а європейці — слова.
 
У порівнянні з іншими державами, найбільш захищеними виявилися німецькі і корейські користувачі. Дослідник Джозеф Бонно упевнений, що причина — в самій німецькій мові, в якій багато довгих і складних для іноземців слів, разом з іменами і топонімами.
 
Навіть нехитрі паролі на кшталт MarieLuise5 або Annaberg-Buchholz # 1 підібрати куди складніше, ніж Joey123 або Newyork01. Що стосується корпоративних даних, то улюбленим паролем світової економіки виявився password1. За ним ідуть welcome, password01 і password2.
 
Нагадаємо, в 2018 році до п’ятірки найпопулярніших увійшли: «123456», «password», «123456789», «12345678», «12345».