Європарламент заборонив продаж виробів із пластику, що мають альтернативу

21.05.2019
За даними Організації Об’єд­наних Націй, до 2050 року у Світовому океані пластику буде більше, ніж риби, якщо людство не відмовиться від товарів з нього. Головним борцем з пластиком виступає сьогодні ЄС. За підрахунками експертів, щорічно європейці викидають 25 млн. тонн пластикових відходів, з яких менше 30% йде на переробку. Саме тому не лише світовий океан (де 80% усього сміття — це пластик) задихається, уся земля стогне від пластикових відходів.

Європа шукає альтернативи

Європарламент днями ухвалив постанову про заборону на продаж пластикового одноразового посуду та інших дрібниць з пластику, які можливо виготовляти з альтернативних матеріалів.
«В Україні таких масштабних заборон на законодавчому рівні немає. Але ми маємо унікальний шанс впроваджувати кращі європейські практики у боротьбі за чисте довкілля, — вважає голова ГО «Всеукраїнська організація «Зелений Фонд. Подолання гуманітарних та екологічних катастроф» Олег Бондаренко.
 
Заборона пластику в Євросоюзі набуде чинності у 2021 році. Після публікації в офіційних ЗМІ країни ЄС матимуть два роки для зміни правил. Тим часом проводять інформаційну кампанію для населення.
 
Пластиковий одноразовий посуд маркуватимуть спеціальними написами про його шкоду для довкілля. Також поступово замінять сировину у виробництві пластикових пляшок на перероблений пластик та матеріали, що швидше розкладаються. Загалом європейська стратегія відмови від пластику, розрахована до 2030 року, має за мету зменшити засміченість морів та океанів і кількість викидів СО2 в атмосферу, а також допомогти людям перейти до більш сприятливого для довкілля способу життя.
 
Тим часом у Грузії з першого квітня набула чинності заборона на виробництво, імпорт та продаж поліетиленових пакетів. Тепер в країні дозволено виробляти, імпортувати та реалізовувати тільки ті пакети, які розкладаються у природі. Компанії, які проігнорують заборону, буде оштрафовано на 500 ларі, а це 185 доларів. За повторне порушення штраф сягне 1000 ларі, що дорівнює 371 долару.
 
Від поліетиленових пакетів нещодавно відмовилися також Австралія та Чилі.

Корисне наслідування

Українські міста теж не стоять осторонь фундаментальних екологічних питань. Найбільш активно поки що відгукнулись мешканці Західної України. Скажімо, 9 квітня влада Львова провела День без пластику. Усі свідомі мешканці міста Лева в цей день приходили по покупки у супермаркети зі своїми багаторазовими або паперовими торбами для продуктів. Активісти агітують львів’ян та гостей міста відмовлятися від пластикового посуду й надалі.
 
Ініціатива є частиною програми зі скорочення кількості непереробного сміття «Нуль відходів». Нею влада міста демонструє компаніям, інститутам, стартапам, які готові пропонувати торговим мережам якісні паперові замінники, що ринок відкритий. У продовження екоініціатив у місті Лева стартувала тримісячна кампанія «Без поліетилену». Вона триватиме до третього липня, Всесвітнього дня відмови від поліетиленових пакетів.
 
В курортному Славському теж заборонили викори­стовувати поліетилен. Таке рішення депутати Славської селищної ОТГ прийняли на черговому засіданні сесії. Поліетиленові пакети планують замінити на паперові та тканинні торбинки багаторазового використання.
 
Відмову від поліетилену запроваджуватимуть поступово, пропонуючи покупцям альтернативні варіанти: біологічні полімерні, паперові пакети чи тканинні багаторазові торби. У Славському планують провести інформаційну кампанію серед населення, у школах, а для господарств запропонують програму матеріального заохочення.
 
В Україні ж загалом для належної реалізації Національної стратегії управління відходами до 2030 року і для імплементації директив ЄС у сфері відходів та налагодження ефективної системи поводження з відходами необхідно оновити законодавство в цій сфері до європейських вимог. Бо реалії поводження з побутовими, небезпечними відходами, десятками тисяч несанкціонованих сміттєзвалищ вимагають системних нормативних змін. На жаль, досі поводження з пластиком, одноразовим пластиковим посудом, поліетиленовими пакетами обмежуються місцевими ініціативами.
 
Рамковий законопроект про відходи так і не був поданий до Верховної Ради. А він закладає правові основи поводження з відходами в Україні, які потім можна деталізувати в інших законодавчих актах щодо специфічних видів відходів. У тому числі й обмеження використання пластикових пакетів та дрібних виробів із пластику.