Без МЗС, але з МВС: хто з команди Порошенка готовий працювати із Зеленським

21.05.2019
Попередньо Генеральний прокурор Юрій Луценко та міністр закордонних справ Павло Клімкін заявили, що готові до співпраці з новообраним Президентом Володимиром Зеленським (щоправда, Клімкін уже подав у відставку. — Ред.). У свою чергу, радник новообраного Президента Дмитро Разумков уже заявив, що міністр закордонних справ та міністр оборони не залишаться при своїх посадах. «Я думаю, що на 99 відсотків цього не відбудеться», — відповів Розумков на питання щодо ймовірності залишення на посадах керівників ключових міністерств.
 
Також він додав, що допомогти і передати справи після звільнення з посад міністрів — «це їх добра воля і обов’язок. Вони повинні будуть передати справи та проінформувати нових людей». 
 
За інформацією ЗМІ, в команді Зеленського розглядають дві кандидатури на посаду очільника МЗС. І це не Олександр Данилюк, якому пророкували цю посаду. Серед двох претендентів — посол України в Австрії Олександр Щерба та директор Дипломатичної академії Сергій Корсунський.
 
Про Олександра Щербу відомо, що він є послом в Австрії з 17 листопада 2014 року, а Сергій Корсунський очолював посольство України в Туреччині з 2008-го до 2016-го, до призначення директором Дипломатичної академії. Утім офіційної інформації про кандидатури на посади від самого Зеленського поки немає. 
 
Незважаючи на готовність Луценка залишитися при посаді, новообраний Президент заявив, що Генеральний прокурор належить до старої команди, з якою люди Зеленського не планують працювати.
 
Тому вже очевидно, що мало хто залишиться при посаді після вчорашньої інавгурації Зеленського. Але якщо про більшість міністрів уже відомо, що посади зберегти не вдасться, то найменше варто переживати міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. Адже сам Зеленський зазначав, що його влаштовує робота МВС. У своєму зверненні після другого туру президентських виборів вiн подякував керiвнику МВС.
 
А в інтерв’ю виданню TheBabel засновник «Кварталу 95» i кращий друг Володимира Зеленського Сергій Шефір заявив, що команді сподобалося те, що відбувалося з поліцією під час виборів: «Коли ми зу­стрілися з головою МВС Арсеном Борисовичем, він нам прямо сказав: «Я взагалі не за вас, але робитиму все, щоб вибори пройшли чесно та відкрито».
 
Так. Він сказав жорстко, проте відверто. З того часу він завжди говорив, що його завдання зберегти законність». Швидше за все, тих, кого призначають за квотою Президента, вже в червні замінять.