Булава буде в понеділок: Верховна Рада призначила дату інавгурації

17.05.2019
Булава буде в понеділок: Верховна Рада призначила дату інавгурації

Учора у вишиванках, конституційною більшістю, народні обранці проголосували за дату інавгурації президента. 315 «за», і вже у понеділок, 20 травня, новообраний Президент Володимир Зеленський складе присягу й офіційно стане шостим Президентом України.
 
Церемонія розпочнеться о 10-й ранку в залі засідань парламенту. «З цього моменту Володимир Зеленський має зрозуміти, що закінчилася епоха героя серіалу «Слуга народу», після інавгурації він має стати реальним слугою народу», — зазначила народний депутат, позафракційна Ганна Гопко.
 
Перед тим, як проголосувати за дату 20 травня, Верховна Рада відхилила дату 19 травня. «Ми одразу зазначили, що будемо проти дати 19 травня. Адже в цей день Україна вшановує жертв політичних репресій. Тому нас повністю влаштовує дата 20 травня, тому й голосували «за», — зазначив народний депутат iз фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук.
 
Ще сім постанов, які були зареєстровані в парламенті, депутати не розглядали. 
 
Напередодні сам Володимир Зеленський наполягав на даті 19 травня, і звертався до ВР iз вимогою призначити інавгурацію саме на цей день. Консенсусу в цьому питанні не вдалося дійти, адже деякі політики, історики та активісти наполягали, що 19 травня — вкрай невдала дата для інавгурації новообраного глави держави, оскільки ця дата є Днем пам’яті жертв політичних репресій.
 
У свою чергу, у прес-службі Володимира Зеленського вважають, що інавгурація 20 травня спричинить труднощів, яких вдалося б уникнути, якби церемонія відбулася у вихідний: «Рішення Верховної Ради про призначення інавгурації Володимира Зеленського на понеділок, 20 травня, допоможе закінчити період невизначеності для України.
 
Депутати все ж змогли показати результат. Нехай їхнє рішення і спричинить низку труднощів для киян та іноземних делегацій, яких вдалося б уникнути, якби інавгурація відбулася у вихідний день», — йдеться у повідомленні прес-служба новообраного Президента. n