Паспорти РФ для жителів окупованого Донбасу діятимуть лише на території Ростовської області — розвідка

15.05.2019
Паспорти РФ для жителів окупованого Донбасу діятимуть лише на території Ростовської області — розвідка

За даними прес-центру Операції Об’єднаних сил, за минулу добу російські окупаційні війська та їхні посіпаки дев’ять разів порушили режим припинення вогню, з них двічі — із застосуванням заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 82 мм.
 
 
Обстріли велися також із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. 
 
 
На території, за яку відповідає оперативно-тактичне угруповання «Схід», найгарячіше почувалися села Лебединське, Богданівка, Новотроїцьке. Авдіївка та Мар’їнка традиційно потерпали від гранатометного обстрілу.
 
 
За інформацією з оперативно-тактичного угруповання «Північ», позиції наших захисників були обстріляні тричі — поблизу населених пунктів Новотошківське, Луганське та біля Станиці Луганської.
 
Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає. За даними розвідки Об’єднаних сил, 13 травня одного окупанта було знищено, ще двох — поранено. Об’єднані сили надійно контролюють противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
 
За інформацією прикордонників, на контрольно-пропускних пунктах у межах діючих гуманітарних дорожніх коридорів у районі Операції Об’єднаних сил зупинено 15 спроб використати при виїзді з окупованої території документи з явними ознаками підробки.
 
Також військовослужбовці ДПСУ зі складу Об’єднаних сил зафіксували вісім випадків, коли громадяни намагались «домовитися» про безперешкодний перетин лінії розмежування. За фактами до Національної поліції направлено повідомлення про виявлення ознак кримінальних правопорушень.

ДО РЕЧІ

У розрекламованій роздачі російських паспортів на окупованих територіях «щось пішло не так». У Донецьку з’явилися оголошення про те, що документи на оформлення паспортів громадянина РФ приймають лише від військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, суддів та членів їхніх родин. Місцеві заговорили про те, що таким чином окупанти намагаються забезпечити відхід посіпакам окупаційної влади.
 
Проте, за даними української розвідки, оформлений за спрощеною процедурою паспорт громадянина Росії для жителів окупованих територій Донбасу матиме примітку про «обмежені можливості» і діятиме лише на території Ростовської області.
 
За словами речника Міністерства оборони з питань ООС Дмитра Гуцуляка, за даними Головного управління розвідки, керівництво так званих «республіканських силових структур» проводить заходи з виявлення осіб, які виказують невдоволення особливостями отримання паспортів РФ, для проведення з ними «відповідної профілактичної роботи». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Двох порушників кордону, які прямували в Україну поза пунктами пропуску, затримали прикордонники Сумського загону. Прикордонний наряд зупинив чоловіка та жінку, щойно вони перетнули кордон.
 
Затримані сказали, що вони є подружжям і втікають з Росії, сподіваючись отримати політичний притулок в Україні. Чоловік розповів, що понад десять років займався продажем автомобілів, а в 2010 році був змушений закрити свій бізнес через постійні погрози та створення штучних перепон від представників влади за відмову платити данину.
 
Згодом він створив свою інтернет-сторінку, на якій, здебільшого, висловлював незадоволення діючою владою РФ, негативно висловлювався щодо анексії Криму і дій РФ на міжнародній арені та рекламував інших російських опозиційних блогерів.
 
Через його відкрите невдоволення діями Росії, яку вона проводить на території України, ухвалення в РФ законів про фейки, заборону критики влади і коментування трагедії Боїнгу MH-15, з 2014 року йому та членам його сім’ї почали погрожувати, вимагаючи видаляти дописи. За словами біженців, вони вирішили втікати в Україну, бо тут забезпечують фундаментальні права та свободи людини, чого в Росії давно нема.
 
 
ЖЕРТВА ПРОПАГАНДИ
 
 
Учора один із бойовиків самоліквідувався, підірвавшись на гранаті. За словами прес-офіцера 30-ї окремої механізованої бригади, окупанта виявили, коли він приховано рухався у бік наших позицій.
 
На голосове попередження українських бійців зупинитись та скласти зброю вояк відкрив вогонь. Наші відповіли. У ході нетривалої перестрілки непроханий гість отримав поранення. Як ідеться в повідомленні на офіційній сторінці бригади в соціальній мережі «Фейсбук», «розуміючи, що на допомогу своїх «таваріщєй» розраховувати поранений не може, а першу медичну допомогу надаватимуть, як завжди, лише «злі укропи», він вирішив героїзувати себе та увіковічити своє прізвище: засунув гранату під бронежилет у спробі підірвати всіх, хто матиме намір наблизитися і спробувати допомогти нещасному. Та граната здетонувала раніше — в руках».
 
Якби загиблий менше вірив своїм «політрукам» i російським пропагандистським ЗМІ про «кровожерливість бендерівців» і знав, що всім пораненим українська сторона завжди надає медичну допомогу, дотримуючись Женевських конвенцій, то поранений мав би всі шанси жити, замість вкорочувати собі віку. Так сталося 19 лютого, на цій ділянці фронту, коли пораненому противнику надали першу медичну та відвезли його до шпиталю.
 
Командування бригади підкреслило у своєму зверненні, що військовослужбовці Збройних сил України дотримуються «законів та звичаїв війни», прописаних ще сторіччя тому, а отже, йти на крайнощі та жертвувати своїм життям, як це зробив сьогоднішній небіжчик, за утопічне майбутнє давно загиблої «імперії зла» не варто за жодних обставин.