Весна у випічці: рецепти пирогів із ревенем

15.05.2019
Весна у випічці: рецепти пирогів із ревенем

Пляцок Ольги Дудник.

Не знаю, як кому, а для мене період молоденького, хрумкого, соковитого ревеню — це чудова частина весни, яку я особливо чекаю.
 
 
Коли не тільки тішишся її квітами, садами, співами пташок, які нарешті опинилися вдома, а й смаками — весняними, за якими особливо скучили за зиму.
 
 
І от з’являється він — ревінь, і все стає на свої місця: на столі займає чільне місце ревеневий пиріг, у склянках — компот iз ревеню і ягід, які ще віднайшлися в холодильнику заморожені.
 
 
Але це ще не все: салати, супчики, соуси до м’яса: він прикрасить і додасть особливої пікантності, весняної кислинки, соковитості всьому, що готуєте. 
 
Румба з румбамбаром
 
Ще наші бабусі знали, що румбамбар (він же ревінь) — добрий для шлунка, кишечнику, жовчного і сечового міху­рів, нирок. А ще — розріджує й очищає кров, поліпшує настрій, стабілізує серцебиття. Корисний він для чоловіків похилого віку, та й для жінок у період вікових змін, особливо якщо він ускладнений неврозами і тривожним настроєм. Ну й для тих, хто «рахує калорії»: він сприяє схудненню.
 
Пироги з ревенем не можуть бути несмачними апріорі, хто би і як їх не готував. Якщо порізати ревінь на кубики, обкатати в цукрі, викласти на шар будь-якого тіста, яке вам до вподоби: пісочного, дріжджового, шарового, дієтичного (з борошна грубого помелу з висівками) і спекти — уже можна сміливо скликати гостей, вони навіть на аромат весняної випічки поведуться. Ну а якщо ще й знати «особливий» рецепт… З такими нас наразі ознайомлять кулінарні майстрині.
 
Пиріг під «дашком»
 
Такий пропонує спекти львів’янка Світлана Яремчук.
 
Пиріг Світлани Яремчук.
 
Потрібно: 5 яєць, цукор — 250 г (150 г до тіста і по 2 столові ложки до білків і ревеню), 150 г масла, 150 г сметани чи кефіру, борошно пшеничне вищого ґатунку — 160 г (1 склянка), терта цедра 1 лимона, ревінь — 300 г (4-5 пагонів).
 
Жовтки збити з цукром, додати сметану, 100 г масла, пакетик порошку для випічки, борошно. Тортівницю змастити маслом, викласти тісто, а зверху — подрібнений ревінь, і пекти 25 хвилин при 170 градусах. 
 
Тим часом збити 5 білків iз неповною склянкою цукру, додати цедру, викласти на недопечений пиріг і пекти ще 25 хвилин при 150 градусах.
 
Пляцок ревеневий, з мигдалем і малиною
 
Ну раз пішла, як кажуть, така гулянка, пропоную спекти пляцок iз ревеню. Не мені пояснювати, яке свято може створити наявність цієї смачної випічки: пляцки там, де свято. Львів’янка Ольга Дудник пропонує чудовий рецепт такого свята. 
 
Отже, тісто: 200 г борошна, 50 г крохмалю, 200 г охолодженого масла, 50 г цукру, дрібка солі, 1/2 ч. л. розпушувача, 1 ч. л. кориці, 4 жовтки.
 
Швидко замісити тісто і поставити на годинку в холодильник. Тісто можна зберігати день-два, необов’язково одразу пекти. Форму (приблизні розміри 26/30 см) застелити пергаментом, руками викласти і розрівняти тісто. Пекти 20 хвилин при 170 градусах.
 
Тим часом робимо начинку: 500 г румбамбару порізати на шматочки 1-2 см, змішати з трьома ст. л. крохмалю і 1/2 ч. л. кориці. Тоді додати малиновий джем (приблизно 200 г).
 
Збити окремо 4 білки (жовтки ми дали до тіста) з 200 г цукру. Коли вже збили, то легенько додаєте і вимішуєте 1 ст. л. крохмалю.
 
Коли тісто спеклося, витягаємо його і змащуємо малиновим джемом (ще приблизно 150 г), зверху викладаємо масу з румбамбаром, а потім — збиті білки. Посипаєте мигдалевими пластівцями.
 
Пекти пляцок ще 20 хвилин при 170 градусах, потім температуру зменшити до 60 градусів і включити на духовці режим термообігу і підсушити ще 20 хвлин. Тоді духовку виключити і в ній дати остигнути нашому пляцку.
 
З цільнозерновим борошном
 
Може, я помиляюся, але все ж думаю, що пирогів багато не буває. Якщо ж виникає побоювання щодо витривалості в цьо­му смачному процесі талії в межах допустимого (у мене виникає, визнаю), змінюємо трохи тактику: додаємо продуктів з низьким глікемічним індексом, більше фруктів-овочів, тобто клітковини, борошно грубого помелу, висівки. 
 
Отож апельсиново-заварний, iз висівками. Спочатку робимо корж-основу. У кухонному комбайні перемелюємо по 100 г пшеничного і цільнозернового борошна, чайну ложку будь-яких висівок, додаємо чверть чайної ложки меленого кардамону, 2 столові ложки цукру, дрібку солі, 70 г вершкового масла і яйце. Усе перемішуємо.
 
Якщо тісто не формується, треба долити трішки холодної води. Формуємо з тіста кулю і придавлюємо, щоб вийшов диск. Загортаємо кухонною плівкою і ставимо в холодильник мінімум на годину.
 
Далі розкачати тісто товщиною 6-7 мм. Перекладаємо його у форму для випічки і проколюємо поверхню за допомогою виделки. Випікаємо 10-15 хвилин при температурі 180 градусів.
 
Для начинки потрібно сік одного апельсина, 2 столові ложки меду, 7-8 середніх стебел ревеню, 3 яйця, 100 г цукру, 120 г сметани, 60 мл молока, половина чайної ложки кардамону, чайна ложка ванільного екстракту.
 
Спочатку доводимо до кипіння апельсиновий сік зі 120 мл води. Додаємо почищений і порізаний на маленькі кубики ревінь і варимо хвилини дві. Витягуємо ревiнь за допомогою шумівки і перекладаємо у миску. Продовжуємо готувати сік, поки утвориться соус (хвилин 15 на повільному вогні). Знімаємо з вогню і додаємо мед.
 
Окремо збиваємо яйця, цукор, сметану, молоко, додаємо кардамон і ваніль, а потім починаємо формувати пиріг. Викладаємо ревінь рівним шаром на спечений корж.
 
Покриваємо кремом і ставимо у духовку, щоб пиріг підрум’янився (на 20-40 хвилин — залежно від розміру пирога). Дістаємо з духовки і, дочекавшись, щоб пиріг охолов, поливаємо апельсиновим соком і посипаємо цукровою пудрою.
 
Скоро вже й літо, будуть ягоди й фрукти, будуть нові пироги. А наразі печімо ревеневі, нехай ароматна весняна випічка тішить і збирає гарних людей за столом! Смачного!