Україна бере участь у масштабних міжнародних навчаннях сил оборони «Весняний шторм» в Естонії

14.05.2019
Понад 9 тисяч військовослужбовців із 13 країн світу беруть участь в одних із найбільших військових навчань «Весняний шторм». Цього року серед новачків і Україна.
 
Змагання проходять в Естонії і триватимуть упродовж трьох тижнів. За цей час військовослужбовці на різних рівнях відпрацьовуватимуть прийоми синхронізації планів бойових дій, співпрацю в управлінні, підвищення готовності до виконання тактичних завдань.
 
Тренування спрямовані на підвищення рівня підготовки особового складу Першої піхотної бригади. У них візьмуть участь підрозділи сухопутних, військово-повітряних і Військово-Морських сил, особовий склад першої і другої піхотних бригад, тилові структури, особовий склад ополчення Кайтселійт.
 
У маневрах також будуть задіяні військовослужбовці дислокованих в Естонії тактичних груп НАТО, військовослужбовці з країн-союзників і партнерів по коаліції, сотні оди­ниць техніки — бронетранспортери, бо­йові машини піхоти і танки, літаки і вертольоти.
 
У їх числі винищувачі Eurofighter ВПС Німеччини і Британії, польські штурмовики Су-22, вертольоти ВПС Британії і США Wildcat, Apache і Pavehawk.
 
У навчаннях беруть участь бойові кораблі ВМС Естонії і союзників. За попередніми планами, в цьогорічному «Весняному штормі» задіяні військовослужбовці Бельгії, Британії, Німеччини, Грузії, Канади, Латвії, Литви, Польщі, США, України, Фінляндії, Франції та Естонії.
 
Нагадаємо, за підсумками першої робочої сесії в рамках зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО було ухвалено низку заходів для України і Грузії щодо посилення безпеки в регіоні Чорного моря.