У Києві запровадили нові правила для скорочення черг до дитсадків

14.05.2019
Запис дітей до закладів дошкільної освіти здійснюватиметься в онлайн-режимі через Єдиний веб-портал територіальної громади Києва, повідомили у КМДА.
 
«Фактично це новий етап у вже існуючій Електронній системі реєстрації в дитсадки у Києві, де реєстрація дитини впливає на місце у черзі до дитячого садка, а саме: означає першість у зарахуванні до садочка.
 
Також на пріоритетність впливає наявність пільг та статус внутрішньопереміщеної особи, що автоматично забезпечують позачергове зарахування до дошкільного закладу», — йдеться у повідомленні КМДА.
 
Відтепер для того, аби стати в чергу до дитячого садочка, необхідно скористатися особистим кабінетом киянина. Окрім особистого кабінету, система містить карту закладів дошкільної освіти, сторінки цих закладів, можливість модерації заявок (із підтвердженням пільг), заявку користувача та навіть табель відвідування. Повністю автоматизована система дозволяє звести до мінімуму особистий контакт батьків із бюрократичною системою, що суттєво робить процедуру чесною та прозорою.
 
«Перед нами стоїть завдання — скоротити черги до дитячих садків дітей киян. Це перший крок до того, аби найближчим часом гарантувати, що всі 20 тисяч зареєстрованих у Києві дітей потрапили у дошкільні заклади», — підкреслив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.
 
Доступ в онлайн-режимі дає можливість батькам самостійно відстежувати черговість та статус своєї заявки. Повідомлення про запрошення до закладу дошкільної освіти надходить на електронну адресу та мобільний телефон. Заявник розглядає його протягом 10 календарних днів.
 
У разі згоди на зарахування впродовж 14 календарних днів необхідно подати до закладу освіти потрібні для зарахування дитини документи. У період розгляду запрошення з одного закладу запрошення з інших не надходитимуть.
 
«Дошкільна освіта, її доступність та якість, проектує подальший розвиток особистості дитини. Нещодавно Верховна Рада нарешті ухвалила новий Закон «Про освіту». Серед іншого в ньому прописано обов’язковість отримання дошкільного компоненту освіти. Його можна отримати по-різному, однак, звичайно, отримання повноцінної дошкільної освіти у садку дає дитині набагато більше переваг», — розповіла очільниця Міносвіти Лілія Гриневич.
 
Вона зазначила, що  станом на 1 вересня 2017 року черга у дитсадки складала понад 52 тис. місць, при цьому в середньому по країні на 100 місць у дитсадках навчається 113 дітей — тобто заклади перевантажені, що також негативно впливає на якість освіти у них.
 
У коментарі «УМ» психолог Поліна Алексєєва зазначає, що з самого дитинства в нас формуються такі риси, як адаптація до колективу та вміння співпрацювати, іноді йти на компроміс, а також привчатися до розпорядку дня, який заведений у суспільстві , тому необхідно, аби дитина перебувала в оточенні своїх однолітків та вчилася з ними співіснувати.
 
«Для того, аби адаптувати дитину до дитячого садочка, потрібно частіше проводити час у компанії інших дітей, починаючи з самого малечку, відвідувати дитячі майданчики, свята, спостерігати за дитиною, як вона поводиться з іншими дітьми, як поводиться в компанії (чи соромиться, чи навпаки — почувається розкуто). Дізнайтеся, можливо, діти ваших знайомих, з якими дружать ваші діти, ходять до того самого дитсадка, в який ви збираєтеся відвести свою дитину. Адже малюку буде легше адаптуватися, якщо серед незнайомих людей буде хтось свій. Порада для батьків: варто підлаштувати розпорядок дня вдома до того, який буде у дитячому садочку, щоб дитина звикала потроху і не отримала стресу від різких перепадів у зміні правил», — додає психолог.
 
Нагадаємо, в столиці налічується 569 комунальних установ дошкільної освіти та шкіл-дитячих садків. Усього в них є місця для 105 тисяч 834 дітей, iз них трохи більше 19 тисяч — для дітей ясельного віку, від одного до трьох років.