Синдром реформ: Володимир Зеленський хоче боротися з корупцією через смартфони

14.05.2019
Майже щодня новообраний Президент Володимир Зеленський зустрічається з міжнародними партнерами. Минулого тижня він, зокрема, мав зустріч із міністром закордонних справ Канади Христиною Фріланд.
 
Під час розмови ключовими питаннями були боротьба з корупцією та Мінський формат урегулювання конфлікту на Донбасі. Як інформує прес-служба новообраного Президента, Зеленський наголосив, що хоче не говорити про боротьбу з корупцією, а досягти перемоги над нею.
 
У планах команди Зеленського зробити так, щоб громадяни якомога менше контактували з чиновниками: «Наша мета — це держава у смартфоні», — пояснив новообраний Президент.
 
Таким чином у команді Зеленського хочуть унеможливити корупційну складову надання послуг у державних установах. Контактувати з чиновниками, а також отримувати послуги громадяни зможуть через 
смартфони. 
 
У свою чергу, програміст i кандидат технічних наук Іван Мусієнко в коментарі «УМ» зазначив, що зробити це найближчим часом не вдасться, адже в Україні лише 58% населення користуються інтернетом, а мобільний інтернет має ще менша кількість людей:
 
«За даними міжнародного агентства We are social, що спеціалізується на дослідженнях у сфері медіа, в нас у країні лише 42% населення користуються мобільним інтернетом. Тому я досить скептичний щодо таких «реформ», адже половина населення зможе користуватися послугами через смартфони, а що робити людям похилого віку, які не мають телефонів, інтернету? Як вони будуть отримувати послуги? Питання відкрите і на найближчі кілька років воно не зміниться. Адже, щоб люди масово купували телефони, необхідно, щоб у країні була висока купівельна спроможність. Ба більше, людей літнього віку потрібно навчати користуватися державними послугами через смарфони, самі вони не адаптуються. Хто цим займатиметься — так само відкрите питання», — зазначив спеціаліст у розмові з «УМ». 
 
У свою чергу, міністр закордонних справ Канади Христина Фріланд під час зустрічі із Зеленським зазначила, що Канада підтримуватиме Україну у впровадженні подальших реформ, і назвала Зеленського сучасним політиком.
 
«Ми бачимо багато спільного між вами та нашим прем’єр-міністром Трюдо. За чотири тижні до виборів ніхто не вірив, що ми виграємо», — сказала міністр закордонних справ Канади.
 
Фріланд зауважила, що сучасним політикам дуже важливо слухати своїх громадян. Міністр також запевнила, що Зеленський може розраховувати на підтримку Канади на міжнародній арені.
 
«Дуже важливо, що за вас проголосувала вся Україна. Демократична Україна, де є успішна економіка, — це приклад для всіх країн пострадянського регіону, зокрема для росіян», — зазначила Фріланд.
 
Як пише прес-служба Зеленського, сторони також обговорили пошук мирного врегулювання конфлікту на сході України. «У нас є шанс для припинення вогню та повернення Донбасу», — сказав новообраний Президент.
 
Як повідомляється, під час зустрічі також ішлося про потужне представництво України на конференції з питань підтримки реформ в Україні, яка відбудеться в Торонто у липні 2019 року.