Не шкодитиме екології: Мінприроди схвалило будівництво сміттєпереробного заводу у Львові

03.05.2019
Оприлюднено висновок з оцінки впливу на довкілля (ОВД) майбутнього сміттєпереробного заводу у Львові: комплекс не шкодитиме навколишньому середовищу і Мінприроди дозволяє його будівництво, пише Zaxid.net.
 
 
Сміттєпереробний завод планують звести за кошти ЄБРР на вул. Пластовій, 13. У висновку ОВД описано, що спершу відходи вивантажуватимуть на території комплексу, окремо — змішані відходи та вторсировину.
 
 
Вручну відсортовуватимуть небезпечні та великогабаритні відходи. Першою стадією механічного сортування є просіювання (за допомогою барабанного сита відбирають картон, папір та ін.).
 
Усі відсортовані відходи зберігатимуться у спеціальних приміщеннях, а органічну фракцію компостуватимуть у спецтунелях. На майбутньому комплексі також можуть виготовляти РДВ-паливо. Частину відходів (компост) захоронять на полігонах ТПВ Новояворівська, Стрия, Жидачева, Самбора, Червонограда, Буська та Миколаєва.
 
Для запобігання будь-яким викидам запаху/забрудників у повітря приймання відходів здійснюватимуть у вентильованій будівлі. Інфільтрат та конденсат, що утворюватиметься під час біологічної обробки відходів, збиратиме трубопровідна система комплексу.
 
Він накопичуватиметься у спеціальних резервуарах, тобто не потраплятиме у ґрунт та навколишнє середовище. Розпочати роботи з будівництва мають намір уже у вересні 2019 року. Очікується, що будівельні роботи триватимуть приблизно два роки.
 
Директор львівського комунального підприємства «Зелене місто» Вадим Ноздря зазначив: «На порядку денному — несуттєві коригування проектно-кошторисної документації та її комплексна держекспертиза, відтак — отримання дозволу на спорудження від Державної архітектурно-будівельної інспекції. Це — перший в Україні надсучасний сміттєпереробний комплекс. Висновок Міністерства екології та природних ресурсів України — один з останніх і головних етапів підготовки до початку будівництва та ще одне підтвердження, що майбутній комплекс буде екологічно безпечним та відповідатиме всім нормам із захисту довкілля».
 
Однак, зважаючи на додаткові умови, передбачені у висновку (необхідність передбачення локальної системи очищення технічних стоків на території майбутнього комплексу), у проектно-кошторисну документацію необхідно внести відповідні корективи.
 
«Це невеликий обсяг робіт: ми повинні передбачити додаткове розміщення очисних споруд, — каже Вадим Ноздря. — Після цього проект скеровуємо на комплексну державну експертизу та звертаємось до Державної архітектурно-будівельної інспекції, від якої врешті очікуємо отримати дозвіл на будівництво. Орієнтовний термін отримання цього дозволу — середина вересня цього року».
 
Паралельно з отриманням дозвільних документів відбувається тендерний процес. Визначення переможця конкурсу, який, власне, і збудує цей комплекс, — за Європейським банком реконструкції та розвитку. Зараз є п’ять визначених компаній. ЛМР очікує на дозвіл ЄБРР, який перевіряє документацію для оголошення фінальної частини тендеру.
 
Уже через два роки в місті планують нарешті таки отримати сучасний сміттєпереробний комплекс з європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів, рекультивують старий полігон та впровадять нову систему поводження з відходами, облаштувавши окремі майданчики для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття, повідомляють у прес-службі Львівської міськради.
 
Зараз ЄБРР проводить завершальний етап тендеру з вибору компанії, яка здійснюватиме будівництво. Для вирішення проблеми пово­дження з відходами Львів отримав 25 млн. євро кредиту від ЄБРР та 10 млн. єврогранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів.