Місія важкоздійсненна: окупанти на Донбасі всіляко перешкоджають роботі міжнародних спостерігачів

24.04.2019
І знову на фронті неспокійно: 22 квітня збройні формування РФ 14 разів порушили режим припинення вогню, з них двічі противник застосував заборонене Мінськими домовленостями озброєння — міномети калібру 82 мм.
 
Ворог також обстрілював наших захисників iз гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, автоматичної стрілецької та снайперської зброї.
 
Так, на території відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог шість разів обстріляв позиції ЗСУ: поблизу н. п. Мар’янка, Гнутове, Павлопіль, Авдіївка та Опитне.
 
У зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник вісім разів обстріляв позиції наших захисників: поблизу н. п. Новоолександрівка, Катеринівка, Золоте-4 і Попасна.
 
На жаль, унаслідок обстрілів один український військовослужбовець загинув, а ще троє  отримали поранення. У бою поліг 21-річний Олександр Цапенко. Д
 
ля виходу до флангу взводного опорного пункту окремої механізованої бригади біля Новоолександрівки бойовики розпочали пересування до смуги забезпечення. Навідник-оператор солдат Олександр Цапенко в цей час перебував на взводному опорному пункті та вчасно виявив переміщення противника. Разом із товаришами Олександр відкрив вогонь по ворогу, примусивши його відступити.
 
Прикриваючи відхід піхоти, противник  почав обстріл наших позицій із мінометів — одна з мін вибухнула поблизу позиції Олександра, завдавши йому поранень, несумісних із життям...
 
Жоден обстріл противника не залишився без адекватної відповіді ЗСУ. За даними розвідки, в понеділок трьох окупантів було знищено, ще сімох — поранено. Також військовослужбовці Об’єднаних сил за допомогою протитанкового ракетного комплексу знешкодили ворожу бойову машину піхоти.
 
Станом на 7-му годину ранку 23 квітня противник здійснив один обстріл позицій ЗСУ в зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» поблизу населеного пункту Гнутове. Втрат серед наших захисників немає. На обстріл противника наші захисники дали адекватну відповідь. Втрати окупантів уточнюються.
 
Додамо, що українська сторона СЦКК повідомляє: російські окупаційні війська на Донбасі нахабно продовжують порушувати режим припинення вогню, а також зобов’язання щодо відведення важкого озброєння. Збройні формування РФ створюють численні перешкоди, заважаючи Місії ОБСЄ проводити заходи з мирного врегулювання конфлікту. 

МОНІТОРИНГ

16 квітня безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ зафіксував озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення на непідконтрольній урядові території, а саме: 7 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), 5 буксируваних гаубиць (Д-30 «Жаба», 122 мм), 5 протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм) і 7 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм) на території колишнього міжнародного аеропорту «Луганськ» на південь від Луганська.
 
Водночас зафіксовано 7 РСЗВ (БМ-21) на території об’єкта поблизу н. п. Садовий на південний захід від Луганська, 7 РСЗВ (БМ-21) на полігоні біля Міусинська та 15 РСЗВ (БМ-21) поряд із житловими будинками у Хрустальному (колишній Красний Луч), вся техніка дислокується на непідконтрольній урядові України території на південний захід від Луганська.
 
17 квітня БПЛА СММ виявив 4 танки (Т-64) на північ від Новоселівки та за 16 кілометрів на захід від Луганська.
 
Крім того, в окупованих росіянами районах 16 квітня БПЛА СММ виявив озброєння, розміщене за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання: 11 танків (Т-64), 8 самохідних гаубиць (2С1) і 12 буксируваних гаубиць (Д-30) на полігоні поблизу Міусинська, 6 зенітних ракетних комплексів (9К35 «Стріла-10») і 8 танків (Т-72) на території колишнього міжнародного аеропорту «Луганськ» та 7 самохідних гаубиць (2С1) i 24 буксирувані гаубиці (Д-30 — 6 од., 2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм — 8 од., 2А65 «Мста-Б», 152 мм — 10 од.) біля Хрустального.
 
Також представники Місії ОБСЄ у щоденному звіті зафіксували на непідконтрольній уряду України території ознаки військової (та військового типу) присутності в зоні безпеки.
 
Так, 16 квітня БПЛА СММ зафіксував одну бойову машину піхоти (БМП-1) поблизу Пахалівки на захід від Луганська, а також уперше — траншею, яка простяглася приблизно на 800 метрів на північ уздовж лісової смуги, за 200 метрів на північний схід від згаданої БМП, одну бойову броньовану машину та машину зв’язку біля Смілого, що на північний захід від Луганська, 2 БМП-1 та 3 ББМ біля Довгого на північний захід від Луганська та 2 бронетранспортери і ще одну броньовану розвідувально-дозорну машину (БРДМ-2) у Луганську.
 
Окрему занепокоєність у представників Місії ОБСЄ викликають перепони та заборони з боку бойовиків щодо доступу на території, які підлягають моніторингу. Так, під час патрулювання в селищі Шевченко, що на південь від Донецька, член збройних формувань наказав патрулю Місії залишити цей район і не дозволив спостерігачам поїхати в північному напрямку.
 
Зі східної частини селища Новоласпа двоє озброєних бойовиків відмовили патрулю Місії у доступі до населеного пункту, посилаючись на «проведення комплексу безпекових заходів» у цьому районі.
 
На півдні Ясного троє членів збройних формувань, один із яких був озброєний, відмовили патрулю Місії у доступі до населеного пункту, посилаючись на «міркування безпеки».
 
На блокпосту бойовиків за 6 кілометрів на північ від пункту пропуску Леонове патруль Місії не пустили, посилаючись на «наявність нерозірваних боєприпасів» і необхідність мати «попередній дозвіл» для проїзду в цей пункт.
 
Наведені факти свідчать про наміри російсько-терористичних військ посилити напруженість на лінії зіткнення та підтверджують порушення ними міжнародних домовленостей щодо врегулювання конфлікту.