Після рішення Конституційного Суду перейменування Дніпропетровської області розглянуть у Верховній Раді

16.04.2019
За чотири роки декомунізації України з вулиць прибрали понад 2,5 тисячі пам’ятників вождям тоталітарного режиму, перейменували 987 населених пунктів та близько 52 тис. топонімів.
 
У квітні 2015 року народні депутати ухвалили пакет законів, які мали б позбавити Україну від топонімів, що пов’язані з радянським минулим. За словами історика Володимира В’ятровича, за ці чотири роки це допомогло Україні назавжди позбутися спадку СРСР.
 
Наступним кроком має стати деколонізація — позбавлення слідів Російської імперії, переконаний історик. 
 
Проте історики та автори закону не збираються зупинятися і вже заявили, що готують ще дві важливі зміни на мапі України.
 
«Дуже важливо завершити процедуру, ухвалити в цілому зміни до Конституції щодо перейменування областей — Дніпропетровської на Січеславську, а Кіровоградської на Кропивницьку», — зазначила народний депутат Ганна Гопко.
 
У свою чергу, Голова Верховної Ради Андрій Парубій звернувся до Комітету з питань правової політики та правосуддя з проханням розглянути висновок Конституційного Суду України щодо перейменування Дніпропетровської області.
 
Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада ухвалила рішення надіслати до Конституційного Суду законопроект про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську, за два місяці Конституційний Суд України оприлюднив рішення, яким визнав перейменування Дніпропетровської області таким, що відповідає вимогам Конституції України.
 
Автори законопроекту пояснюють запропоновану назву області її історичним минулим, зокрема апелюють до того, що п’ять запорозьких січей були розташовані на території сучасної Дніпропетровщини. Раніше Президент України Петро Порошенко пропонував перейменувати Дніпропетровську область на Дніпровську.
 
«Абсолютна більшість цих нових назв — це не кимось нав’язані рішення. Це рішення місцевих громад, які спеціально збиралися, проводили дискусії, відстоювали ці назви. Переконаний, що зараз ніхто не сприйме жодних спроб якимось одномоментним, одноосібним рішенням повернути всі рішення назад», — заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
 
Тому вже найближчим часом рішення щодо перейментування Дніпропетровської області мають розглянути у стінах парламенту.