Горохово-райська насолода: Ірина Гудима поділилась італійсько-німецьким рецептом супу

03.04.2019
Горохово-райська насолода: Ірина Гудима поділилась італійсько-німецьким рецептом супу

Шпецле — це майже галицькі «вушка».

Тарілочка смачного супу може бути справжнім еліксиром здоров’я і гарного настрою, зігріти і підбадьорити, наситити корисним і необхідним.
 
 
Непросто перерахувати всі види супів, винайдених людством.
 
 
Легкі чи наваристі, прості в приготуванні або складні, м’ясні або вегетаріанські, з картоплі, локшини, рису або водоростей — усі вони зробили свій внесок у справу здорового харчування та гідні того, щоб їм присвятили окремий день, що й було зроблено.
 
Серйозно: 5 квітня святкується міжнародний День супу. Отож доречно попробувати щось незвичайне.
 
Ірина Гудима, кулінарний блогер, впевнена, що з гороху можна приготувати райську насолоду. Райським гороховим пані Ірина називає суп зі шпецле, отож занотовуємо. 
 
Такий суп «може бути настільки смачним, що міг би повноправно виграти конкурс на найсмачнішу першу страву! На півночі Італії (майже під кордоном) готують чимало німецьких страв, от і німецький гороховий суп зі шпецле теж там «прижився». 
 
Шпецле — то такі маленькі (як крапельки) галушечки, або, як ми вдома їх називаємо — кльоцки, які готують не лише для супів, а й як самостійну страву з різними смачними підливками.
 
Саме шпецле, разом із «незвичним поєднанням звичних інгредієнтів» перетворили гороховий суп на справжню райську насолоду, — каже господиня (чоловік пані Ірини — італієць — дуже шанує страви дружини). — Трішки цибульки, морквина, томатний соус, дрібка натхнення, ложка хорошого настрою і будете мати смакоту!».
 
Для горохового супу потрібно: 150 г сухого гороху, 100 г бекону, 2 середні картоплини, велика цибулька, велика морквина, столова ложка томатного концентрату, сіль, перець, паприка, зубок часнику.
 
Для шпецле: 150 г борошна, дрібка солі, яйце, 0,5 склянки молока (склянка на 250 мл), дрібка сухої меленої паприки (за бажанням).
 
Горох залийте водою і відваріть до готовності (воду після варіння не виливайте). Картоплю наріжте невеликими шматочками (як зазвичай ріжете на суп). Додайте картоплю до вареного гороху, якщо потрібно — долийте ще води і варіть до напівготовності картоплі.
 
В олії підсмажте порізану кубиками цибулю і моркву, натерту на грубій терці. Коли цибуля стане прозорою, додайте томатний концентрат і протушкуйте 3-4 хвилинки. 
 
На іншій пательні підсмажте в невеликій кількості олії бекон (нарізаний маленькими кубиками). Коли картопля буде напівготова, покладіть до неї засмажку з моркви і цибулі та бекон. Варіть до повної готовності картоплі.
 
Поки супчик вариться, приготуйте шпецле (я починаю готувати тісто для шпецле відразу після того, як ставлю варитись картоплю): перемішайте борошно і сіль. Окремо збийте яйце з молоком. Додайте молочно-яєчну суміш до борошна з сіллю. Сюди ж досипте за бажанням паприку. Гарно усе перемішайте і дайте постояти 20 хвилин при кімнатній температурі.
 
Через 20 хвилин тісто готове, можна варити галушечки. Я використовую грубу тертку (ту, на якій тру буряк для борщу). Отож, беру я терку, тримаю її зворотною стороною над киплячим супом, наливаю ложкою на неї тісто, і воно собі чудово через дірочки стікає просто в киплячий суп (якщо не стікає добре, допоможіть йому, розтерши ложкою по поверхні терки). 
 
Як тільки шпецле спливуть на поверхню — вони готові. Посоліть і поперчіть супчик, якщо любите пікантні страви — досипте ще дрібку сухої меленої паприки. Покладіть зубчик часнику (пропущений через прес) і посипте зеленою петрушечкою (за відсутності свіжої чудово підійде заморожена або сушена).
Смачного!