Через місяць Японія отримає нового імператора і нове літочислення

03.04.2019
Через місяць Японія отримає нового імператора і нове літочислення

Головний секретар уряду Японії Есіхіде Суга показує назву нової ери.

1 квітня головний секретар уряду Японії Есіхіде Суга представив офіційну назву нової ери, яка, за існуючою в країні традицією, розпочинається вiд вступу на престол нового імператора — Нарухіто, повідомляє «Радіо Свобода».
 
 
Це станеться 30 квітня, коли діючий імператор, 85-річний Акіхіто, зречеться престолу і на нього вступить його син Нарухіто.
 
 
Оголошення нової епохи — або ґенґо — вважається важливою подією в Японії і відзначається фестивалями і шоу.
 
 
Назва нової ери — Рейва — перекладається як «порядок і гармонія». В японському календарі відрахунок років ведеться від часу вступу на престол нового монарха.
 
Наприклад, нинішній рік у календарі вважається «30-м роком ери Хейсей», оскільки Акіхіто став імператором 1989 року і ера його правління отримала назву Хейсей, що означає «досягнутий мир». 
 
Назву кожної ери широко використовують в Японії: її зазначають на монетах, особистих документах, випусках газет тощо. Для зручності ведення справ, назву нової ери вперше в історії оголосили заздалегідь, за місяць до вступу нового імператора на престол.
 
У повсякденному житті японці використовують два календарі — традиційний японський і західний, за яким живе більшість світу. 
 
Вважається, що назва ери, яка вибирається після ретельного і довгого вивчення зразків класичної літератури, повинна символізувати характер епохи, пов’язаної з новим монархом, хоча реальною владою японський імператор уже давно не володіє. 
 
Можливу назву нової ери обговорювали в умовах повної таємності в спеціальному комітеті за участю провідних фахівців з класичної літератури та історії. Заздалегідь було вирішено, що вона повинна складатися з двох ієрогліфів, які пересічному японцю було б легко прочитати та написати.
 
Ще одна вимога при виборі назви ери — вона не повинна мати аналогів в історії та вживатися в побутовій мові. 
 
За словами секретаря уряду Есіхіде Суга, джерелом для назви нової ери стала най­старіша і найбільш шанована антологія японської поезії «Манйосю».
 
Нова назва складається з двох частин: «Рей», яка може мати значення «порядок» або «сприятливий», і «Ва», що зазвичай перекладається як «мир» чи «гармонія». Як оголосив у зверненні до народу прем’єр-міністр Сіндзо Абе, нова назва означає, що культура народжується і виховується, коли люди «прекрасно дбають один про одного».
 
Додамо, що про майбутнє зречення імператора Акіхіто було офіційно оголошено в грудні 2017 року. Він пояснив, що не може виконувати свої імператорські обов’язки за станом здоров’я. Це перший такий випадок в Японії за більш ніж 200 років.
 
Після того парламент Японії ухвалив законопроект, що дозволяє імператору зректися трону. Наступнику Нарухіто 59 років, і він повинен стати 126-м імператором Японії. Правлячу в країні династію вважають найстаршим у світі монаршим родом.