Порошенко завізував стратегію екологічної політики України на період до 2030 року

02.04.2019
Порошенко завізував стратегію екологічної політики України на період до 2030 року

Далекоглядні українські аграрії вже сьогодні ретельно вивчають способи переходу на екологічне ведення господарства.
 
 
Україна, на щастя, має для цього чудову природну й інтелектуальну базу.
 
 
Минулого тижня до неї додався й черговий елемент державної підтримки: Петро Порошенко підписав Закон «Про Основні засади (Стратегію) екологічної політики України на період до 2030 року».
 
 
Наприкінці лютого парламент його підтримав у другому читанні та в цілому.
 
Оновлену Стратегію екополітики підготувало Мінприроди за участi українських i міжнародних експертів із різних галузей економіки. 
 
Як зазначає міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, завдання нового закону не лише сприяти подоланню наслідків екологічних проблем, а усувати глибинні  причини їх виникнення.
 
«Система, яку ми заклали в оновлену Стратегію, успішно діє у країнах ЄС. Це докт­рина формування нової екологічної політики. Вона має бути апробована в наших реаліях. Розроблений Мін­природи документ відповідає європейським екологічним стандартам, а також середньостроковим пріоритетам дій уряду. Адже успішними у майбутньому будуть тільки ті економіки, які вчасно зуміли перейти до ресурсоефективної, циклічної, низьковуглецевої економіки. Так, Україні ще багато працювати у цьому напрямi, але якщо ми не будемо робити кроків до «озеленення» національної економіки, то ризикуємо опинитися в аутсайдерах. Нам це точно не потрібно», — прокоментував підписання документа Остап Семерак.
 
Нова стратегія, окрім іншого, передбачає заходи для зменшення забруднення атмосферного повітря та води, і загалом — зміни в державному управлінні через запровадження екологічних норм та стандартів.
 
Адже на сьогодні фактично дві третини населення України проживає на територіях, де стан атмосферного повітря не відповідає гігієнічним нормативам, а стан земельних ресурсів та поверхневих водних об’єктів, якість води в них, за ступенем забруднення віднесені за міжнародною класифікацією до забруднених і дуже забруднених.
 
Як зазначив мiністр екології, цілі Стратегії державної екологічної політики України переглядатимуть кожні 5-6 років залежно від ефективності їх впровадження. На виконання документа також розробляють Національний план дій, як того вимагає чинне законодавство.
 
Нагадаємо, Україна продовжує імплементувати європейське екологічне законодавство та виконувати свої зобов’язання щодо впровадження екологічних вимог на кшталт діючих у країнах ЄС.
 
Зокрема, дещо раніше ухвалено Закони «Про оцінку впливу на довкілля» та «Про стратегічну екологічну оцінку», які зобов’язують враховувати потреби довкілля ще на етапі розробки та ухвалення рішень.