У Національному музеї історії України у Другій світовій війні представлять унікальну експозицію

27.03.2019
У Національному музеї історії України у Другій світовій війні представлять унікальну експозицію

На першому поверсі головного корпусу «Національного музею історії України у Другій світовій війні» у Києві 18 травня широкому загалу презентують унікальну експозицію, яку зараз готують для показу її автори.
 
Будуть представлені 110 фігур видатних українців, які сприяли уславленню України від часів Київської Русі до сьогодення.
 
Серед виготовлених із добротного силікону, а не з традиційного воску, експонатів — як видатні історичні постаті (княгиня Ольга, князь Володимир, гетьман Богдан Хмельницький, Григорій Сковорода, Петро Могила, Михайло Грушевський, Леся Українка), так і наші сучасники (актор Богдан Ступка, співак Андрій Кузьменко, медик-доброволець Яна Зінкевич, яка врятувала понад 200 наших бійців, та легендарний генерал-майор Збройних сил України, начальник ліцею імені Богуна, Герой України Ігор Гордійчук).
 
Тендітна, але незламна духом Яна, оглядаючи свого двійника, розповіла «УМ», що віддала на його створення каску, бронежилет та уніформу, в яких була на передовій, щоб образ був реалістичним.
 
«На створення кожного з таких образів пішло близько двох місяців, — розповіла один із їх авторів, скульптор Альбіна Сафонова. — Деякі персонажі виявилися дуже складними. Наприклад, мені нелегко давалося зобразити благородні риси та передати проникливий погляд відомого артиста Івана Миколайчука. Також нелегко було створювати автентичні костюми, скажімо, Богдана Хмельницького. А ще ж потрібно було знайти відповідну модель стрілецької козацької зброї — мушкетів... Стали у пригоді археологічні знахідки, викопані на острові Байди, які проводилися в 1990-ті роки».
 
Автор унікального проекту, Валерій Галан — військовий полковник у відставці з Чернівців. Чемпіон світу з карате, ініціатор будівництва десятків спортзалів для дітей по всій Україні. Він довго працював у Чехії, де створив патріотично-­розважальний комплекс у Карлових Варах. Під час роботи переконував і навіть фінансово заохочував наших заробітчан не соромитися рідного, і в побуті, і на роботі розмовляти українською. Збудував храм УГКЦ, на релігійні свята привозив туди фольклорні колективи з Космача, Вижниці. Займався просвітництвом, створюючи позитивний імідж нашої держави у Чехії. Поштовхом до організації панорамного музею-пантеону в Києві стала випадкова зустріч Галана з відомим польським режисером Єжі Гофманом. У автора художнього фільму «Вогнем і мечем» та документального «Становлення української нації» запозичив назву та ідею галереї­ музею «Історія становлення української нації».
 
«Місія музею, в якому зберігатиметься 60 відсотків світових артефактів про Україну — демонстрацією славних моментів рідної історії сприяти патріотичному піднесенню українців, об’єднати їх ідеєю відродження нації, — ­каже Валерій Васильович. — А метою цього культурного закладу є виховання в українців поваги до себе, до свого народу, популяризація історії та досягнень держави, а в підсумку — об’єднання громадян».
 
Унікальність проекту ще й у тому, що всі герої зібрані в сюжети, об’єднані спільною ідеологічною лінією або визначною історичною подією. Зібрана й інформація про їх конкретні внески у розвиток світової культури. Кожну інсталяцію супроводжує інтерактивний аудіо-­ і відеоконтент, який занурить глядача в атмосферу відповідної епохи.
 
Менш ніж за дві години в захоплюючому мультимедійному 5D форматі за допомогою аудіогіда тут можна ознайомитися з багатовіковою історією української нації. Усі експозиції оформлені на основі історичних досліджень, підтверджених науковцями.
 
До розбудови музею долучилися наукові організації, історичні кафедри вузів, профільні музеї, громадські об’єднання та благодійні фонди.
 
Створено 24 3D діорами, площею 30-50 квадратних метрів кожна, 30 мультимедійних стендів, світлові, звукові, шумові, аромаефекти, 300 картин, мап, інформстендів, 10 голограм, 250 радіогідів. Усе це допомагає зрозуміти й усвідомити роль кожної особистості у творенні історії нашої унікальної нації.