Відтінки насолоди: випічка від львів’янки Марти Левицької та Світлани Огерюк з Івано-Франківська

27.03.2019
Відтінки насолоди: випічка від львів’янки Марти Левицької та Світлани Огерюк з Івано-Франківська

Торт львів’янки Марти Левицької.

На свята такий тортик — неймовірно ароматний, пухкий і високий — буде дуже доречним.
 
Знаю, що господині вже занотовують смачні рецепти, тому сміливо рекомендую вписати до «захалявної книжечки» і цей торт львів’янки Марти Левицької.
 
Для шоколадної паляниці потрібно: склянка борошна, по склянці цукру і молока, по 60 г какао, масла та олії, 2 яйця, чайна ложка соди.
 
Спочатку треба змішати всі сухі інгредієнти. Окремо збити яйця, до олії влити розтоплене масло (не гаряче), молоко, змішати все разом, в кінці додати соду, погашену оцтом або лимоном (у мене лимон). Спекти корж, розрізати на три частини, можна на дві. Якщо бачите, що тісто рідкувате, додайте ще борошна, можна збільшити до 250 г.
 
Для кокосового безе: потрібно взяти 200 г кокосової стружки, 6 столових ложок цукру, 5 білків. Білки збити з цукром до твердих піків, додати кокос. Спекти корж до золотистого кольору.
 
Для крему беремо: два апельсини, столову ложку цукру, 0,5 л молока, по 2 столові ложки борошна і крохмалю, 250 г масла і 5 жовтків. 
 
Спочатку треба з апельсинів зняти цедру, вичавити сік, а склянку молока поставити варити. Всі інгредієнти (крім масла) змішати разом, тоненькою цівкою влити у гаряче молоко, помішуючи варити до загустіння. Остудити, перетерти крізь сито. М’яке масло збити, потроху додавати заварну масу і збивати далі.
 
Кокосовий корж подрібнити на крихти, змішати з кремом.
 
Збираємо пляцок у такій послідовності: корж+половина крему+знову корж+крем+корж. Залити шоколадом (у мене була нутела).
 
Вдався смачний, мегакокосовий, із чітко вираженим смаком апельсинів, дуже ніжний торт. 
 
Якщо апельсинова випічка не залишила байдужими гостей і рідних, не зупиняйтеся. Спечіть «Апельсинку» від Світлани Огерюк, господині з Івано-Франківська, нехай весна буде ще барвистіша! Особливо її початок, поки ще не всі весняні квіти забуяли.
 
Смакота Світлани Огерюк з Івано-Франківська.
 
 
Отже, нам необхідно: по 250 г борошна і цукру, 100 г розм’якшеного масла, 3 яйця, апельсин і пакетик розпушувача. 
 
Для покриття: 100 г цукру, сік апельсина. 
 
Спершу обдати апельсин окропом, добре вимити і висушити. Потім у блендері змолоти до пюре (цілий). 3 яйця збити з цукром до утворення пухкої маси, після цього додати масло.
 
Борошно змішати з розпушувачем і ввести до яєць, ретельно вимішати. Додати пюре апельсину і знову вимішати.
 
Тортівницю змастити маслом і обсипати мукою. В оригіналі розмір тортівниці — 20—22 см. В розігріту до 170 градусів духовку ставимо тортик на 35—45 хвилин, готовність перевіряємо паличкою. 
 
У цей час готуємо сироп: 100 г цукру і сік апельсина доводимо до кипіння. Варимо до загустіння. Витягуємо з духовки і змащуємо наш пиріг цим сиропом. Можна використати джем з апельсина. Чекаємо поки охолоне — і смачного!