Уряд запровадив щомісячну допомогу багатодітним сім’ям

27.03.2019
«Під час засідання Кабінету Міністрів України Міністерство соціальної політики презентувало проект нормативного акта, яким пропонується запровадити новий вид соціальних виплат — допомогу на дітей, яких виховують у багатодітних сім’ях», — нагадує юрист Станіслав Куценко.
 
За його словами, зазначену соціальну виплату пропонується встановити з 1 квітня 2019 року з метою покращення матеріального стану багатодітних сімей, створення належних умов для виховання дітей, яких виховують у таких сім’ях.
 
Відповідно до цієї постанови встановлено новий вид державної допомоги: допомогу на дітей, яких виховують у багатодітних сім’ях.
 
Державну допомогу призначатимуть органи соціального захисту населення за місцем проживання багатодітної родини за рахунок державного бюджету у вигляді субвенції місцевим бюджетам у рамках затвердженого держбюджету.
 
Загальна потреба в коштах на виплату допомоги становитиме близько 200 млн. грн. на місяць, або 1,8 млрд., на ІІ-IV квартали 2019 року (2,4 млрд. грн. із розрахунку на рік).
 
За даними єдиного обліку багатодітних сімей, станом на 1 січня 2019 року в Україні було  обліковано понад 334 тис. багатодітних сімей. Тож право на отримання допомоги матимуть усі багатодітні родини — на дітей до шестирічного віку.
 
«Кожна багатодітна сім’я отримає на третю, четверту, п’яту і наступних дітей до шести років щомісячну допомогу від держави в розмірі прожиткового мінімуму на дитину до шести років. Розмір виплати з 1 квітня 2019 року — 1 тис. 626 гривень на місяць на одну дитину. З 1 липня 2019 року — 1 тис. 699 гривень на дитину, з 1 грудня 2019 року — 1 тис. 779 гривень на місяць», — уточнив міністр соцполітики України Андрій Рева.
 
Мати трьох дітей Марина розповідає «УМ», що рада соціальній виплаті, адже найбільше коштів витрачає на підгузки, дитяче харчування та одяг: «Підгузки в середньому коштують 400 гривень за пачку. Витрачаємо на місяць дві пачки. Малюки ростуть надзвичайно швидко, тому новий одяг потрібно купувати майже щомісяця. Продукти в магазині, на жаль, теж не дешевшають».
 
У коментарі «УМ» психолог Поліна Алексєєва наголошує, що, на її думку, грошова допомога стимулюватиме українців народжувати більше однієї дитини:
 
«Адже, по суті, держава виділяє кошти на народження і виховання дитини. Але, з іншого боку, іноді батьки отримують грошову допомогу і, на жаль, витрачають її не на дитину, а на особисті потреби. Батьків, які хочуть отримати грошову допомогу, це дійсно стимулює до збільшення кількості населення, але чи буде чудовою доля у дітей, батьки яких їх народили тільки через грошову допомогу, — вже більш широке питання».
 
Нагадаємо, допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41 тис. 280 гривень. Виплату здійснюють одноразово в сумі 10 тис. 320 гривень, решту суми виплачують упродовж наступних 36 місяців рівними частинами (860 грн. на місяць) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.