Цьогорічна посівна в Україні перевершує рекорди швидкості

22.03.2019
Завдяки сприятливим погодним умовам посів ранніх ярих культур розпочався цього року на місяць раніше, порівнюючи з минулим, і швидко набирає обертів. 
 
За інформацією прес-служби Мін­агрополітики, вже станом на кінець минулого тижня сівба ранніх ярих зернових та зернобобових відбувається у 18 областях.
 
Засіяно більше 580 тисяч гектарів, або 25 відсотків від прогнозованого. Аграрії забезпечені всіма необхідними ресурсами для успішного проведення весняної посівної кампанії.
 
На прес-конференції «Посівна-2019: поточний стан та прогнози» заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Топчій повідомив, що на сьогодні стан озимих культур оцінюють як один із кращих за останні п’ять років.
 
Початок весняної посівної характеризується оптимальними запасами вологи у метровому шарі ґрунту. Достатня ресурсна забезпеченість аграріїв дає підстави сподіватися на добрі результати нового сезону.
 
За його словами, очікувана забезпеченість насінням ярих по регіонах становить 684 тисяч тонн, або 100 відсотків від потреби, у достатній кількості й мінеральних добрив, засобів захисту рослин, налагоджено полив.
 
Цьогорічні погодні умови досі були на боці аграріїв та сприяли як успішній перезимівлі озимих культур, так і початку посіву ранніх ярих культур. «Аномально висока температура, яку ми спостерігали 18 березня, на щастя для аграріїв, закінчилася.
 
Надалі ми матимемо звичну березневу погоду, яка спостерігатиметься без різких температурних коливань та сприятиме проведенню весняно-польових робіт в оптимальні терміни», — зазначила керівник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.
 
Довідково: станом на 19 березня, за офіційними даними, в розрізі ранніх культур ярого ячменю посіяно 419 тис. га (27%), пшениці — 28 тис. га (16%), вівса — 15 тис. га (8%), гороху — 118 тис. га (34%).
 
Підживлення озимих культур на зерно проведено на площі 6,3 млн. га, або 84% від прогнозу. Зокрема, озимої пшениці підживлено 5,3 млн. га, або 83%, озимого жита — 89 тис. га, або 77%, озимого ячменю — 918 тис. га, або 91%. Озимий ріпак підживлений на площі 1,2 млн. га, або 93%.