Без страху і докору: чи полегшив дітям життя закон щодо протидії булінгу

20.03.2019
Єва восени пішла у третій клас. Але навчальний рік для дівчинки почався складно.
 
За словами її мами Галини Марханюк, неладне в поведінці вчительки почало проявлятися ще три роки тому. Якось Єва попросилась у туалет.
 
Когут Марія Степанівна, вчителька української мови та літератури у підгрупі дівчинки, пішла до вбиральні разом із дитиною.
 
Проте мала, соромлячись і відчуваючи дискомфорт, у присутності дорослої сторонньої людини справити нужду не змогла.
 
Тож учителька, коли вони повернулися в аудиторію, поставила дівчинку посеред класу і в присутності дітей безапеляційно заявила: «Дивіться, вона обманює». 
 
У розмові з кореспондентом «УМ» Галина каже, що жертвою булінгу є не тільки її донька: «З одного хлопчика вчителька стягнула штани при всьому класі й сказала, що якщо ви не слухатиметеся, то я й iз вас зніму штани. Іншого хлопчика вдарила по обличчю і каблучкою розбила носа. Після кожного інциденту вона залишає дитину і погрожує, мовляв, якщо ти розкажеш комусь, то я покличу директора. Діти просто боялися, що будуть винні, і нічого не розповідали батькам». 
 
Хвиля булінгу стає все потужнiшою в українських школах. Згідно з дослідженням, проведеним UNICEF Ukraine в 2017 році, з цим явищем стикалися 67% українських школярів. Причому 40% iз них нікому не розповідали про насильство, навіть батькам.
 
Удвічі частіше об’єктами насмішок і знущань стають діти сором’язливі й нетовариські, йдеться в моніторингу. 
 
У Міністерстві освіти та науки України в коментарі для «УМ» наголошують, що їх робота передусім зосереджена на попередженні та профілактиці булінгу: «Для цього вчителі, адміністрація шкіл, шкільні психологи мають володіти знаннями та навичками, а також знати, що таке булінг, як його розпізнати, як реагувати, куди звертатися.
 
Вони мають учити дітей вирішувати конфлікти і вміти стабілізувати свій емоційний стан, аби не провокувати булінг. У булінгу завжди є три сторони: жертва, агресор, спостерігачі, тому працювати потрібно з усіма учасниками конфлікту.
 
Щоб правильно організувати роз’яснювальну роботу з батьками, вчителі мають володіти необхідними навичками та знаннями.
 
На це й спрямований онлайн-курс, який розробляє МОН, щоб надати педагогам набір знань та інструментів iз протидії булінгу. Крім цього, керівництво освітнього закладу має створити безпечне середовище, вільне від насильства та булінгу.
 
З цією метою в курсі міститиметься інформація щодо інструментів забезпечення такого середовища, розрахована саме на адміністрацію школи».
 
У МОН також повідомили, що курс створюють за технічної підтримки ГО Prometheus за участю фахівців та авторів курсу, які є експертами (науковці, психологи, тренери, громадські активісти) у сфері протидії та попередження булінгу, а також членами робочої групи при МОН: «Курсом планується охопити понад 50 тисяч освітян (його також буде відкрито для всіх охочих, зокрема, для батьків).
 
Це адміністрація шкіл, учителі, шкільні психологи та інші учасники освітнього процесу. Курс обов’язково буде викладено на офіційному сайті МОН. Цей онлайн-курс учителі зможуть також пройти на базі регіональних закладів післядипломної педагогічної освіти (ІППО)». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Нещодавно в Україні набув чинності закон №2657-VIII щодо протидії булінгу, який передбачає введення штрафів i притягнення винуватців до адміністративної відповідальності. Згідно з ним, булінг/цькування — діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, зокрема й iз застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могло бути чи було заподіяно шкоду психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.
 
Закон передбачає штраф за цькування та приховування працівниками навчальних закладів випадків знущань. За моральне або фізичне насильство та агресію в будь-якій формі кривдникам загрожує штраф у сумі від 850 грн. до 1 тис. 700 грн. або громадські роботи від 20 до 40 годин. Такі ж дії, які вчинить група осіб або одна особа повторно впродовж року, каратимуть штрафом від 1 тис. 700 грн. до 3 тис. 400 грн. або громадськими роботами від 40 до 60 годин.
 
За булінг, вчинений малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, відповідатимуть батьки кривдників. Рідні булера повинні будуть сплатити штраф від 850 до 1 тис.700 грн.
 
Також штрафувати можуть й осіб, які не повідомили правоохоронцям про булінг. Розмір штрафу становить 850-1700 грн. Окремо передбачено відповідальність за приховування фактів булінгу.
 
Якщо керівник закладу освіти не повідомить поліцію про відомі йому випадки цькування серед учнів, його оштрафують на суму від 850 до 1 тис. 700 гривень або призначать виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку. Адміністративної відповідальності вчителів за приховування випадків булінгу законом не передбачено.