Місія ООН занепокоєна системними порушеннями прав людини в ОРДЛО

13.03.2019
Противник 11 березня один раз порушив режим припинення вогню, обстрілявши зі стрілецької зброї опорний пункт підрозділу Об’єднаних сил у смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» у районі міста Авдіївка.
 
Втрат серед наших захисників унаслідок обстрілу немає.
 
Станом на ранок 12 березня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. Об’єднані сили надійно контролюють дії противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
 
Тим часом моніторингова місія ООН iз прав людини в Україні зафіксувала системні порушення прав людини на непідконтрольній українському урядові території Донбасу.
 
«На цивільне населення продовжує розповсюджуватися дія рішень і структур, введених iз порушенням українського законодавства та Коституції. Продовжуються систематичні посягання на права людини, зокрема практика 30-денного тримання під вартою», — йдеться у звіті. Спостерігачі підкреслюють, що реалізація основних прав людини залишається обмеженою.
 
Представники моніторингової місії ООН також заявили про те, що з 2018 року в зоні конфлікту на Донбасі було зафіксовано 279 жертв серед цивільного населення: 55 загиблих i 224 поранених.
 
Нагадаємо, що загалом жертвами війни на сході України за період iз квітня 2014 року й до початку 2019-го стало від 12,8 до 13 тис. осiб. Із числа загиблих: 3,3 тис. осiб — цивільні громадяни, 4 тис. — українські військовослужбовці, 5,5 тис. —  бойовики, що підтримували Росію. (Щоправда, скільки було знищено в ході боїв громадян РФ, які воювали на сході нашої держави, достеменно не відомо). 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Новим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони стане Сергій Кривонос, який нещодавно зняв свою кандидатуру з виборів президента України та підтримав чинного главу держави Петра Порошенка. До цього займав посаду першого заступника командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України.
 
Учора в першій половині дня Петро Порошенко анонсував призначення до РНБО керівника комісії з питань оборонної промисловості та військово-технічного співробітництва. Раніше питаннями військово-технічного співробітництва займався Олег Гладковський, якого звільнили 4 березня.