Підвищення штрафів не допомогло: українці продовжують спалювати сміття де-інде

13.03.2019
Підвищення штрафів не допомогло: українці продовжують спалювати сміття де-інде

Пожежі, спровоковані незаконним спалюванням сміття та сухостою, продовжують травмувати і навіть забирати життя людей, тварин і птахів. (Фото з сайту rivne.media)

Минулих вихідних між Сокільниками та Львовом біля ТРЦ King Cross Leopolis сталася масштабна пожежа сухої рослинності.
 
 
У прес-службі ДСНС Львівщини повідомили, що для її гасіння «надзвичайникам» довелося задіяти 28 рятувальників та шість оди­ниць спецтехніки.
 
 
Пожежу вдалося локалізувати та ліквідувати тільки пізно ввечері. Вогнем знищено суху траву та чагарник на площі 6 тисяч квадратних метрів.
 
 
За кілька днів до того львів’яни також повідомили про схожу пожежу на горі Баба Род, яка, ймовірно, сталася через спалювання сухостою.
 
Власне, по всій Україні дружно запалахкотіли сміттєві вогнища з «легкої» руки поціновувачів випаленої землі (і жадібних на оплату пари десятків гривень комунальникам за вивіз сміття з присадибних ділянок).
 
Дещо активнішими і впевненішими стають екозахисники та громадські активісти на місцях, пропонуючи цивілізоване вирішення щорічних «сміттєвих веснянок».
 
Почали вже використовувати для цього навіть соціальні мережі.
 
«Шановні односельці! — звернулася днями через «Фейсбук» екоактивістка з Новомихайлівки на Полтавщині Валентина Стратічук. — Дуже прошу вас, давайте разом берегти те, що маємо! Щороку ми дихаємо тим, що підпалили. Хочу запропонувати вам нове рішення! У приміщенні котельні (біля Будинку культури) ми зробимо сортувальню, в яку можна буде принести (щоб не палити і не викидати) пластик, скло, папір і шини.
 
З коштів, які отримаємо, фінансуватимемо двічі на мі­сяць роботу трактора, який збиратиме сміття від ваших домівок (ПАФ Подоляка згодний нам у цьому допомогти). Але для здійснення цієї задумки треба привести до ладу місце, яке псує краєвиди нашого села. Тож запрошую всіх небайдужих у неділю, 17 березня, о 10-й годині ранку, на дружній суботник! У процесі прибирання будемо варити польову кашу та спілкуватися... Не будьте байдужими, — це місце, де ми народилися і де зростають наші діти!»
 
Чудова особиста ініціатива, варта масштабування, чи не так?
 
Тим часом уряд днями схвалив Національний план управління відходами до 2030 року. Він визначає завдання і практичні заходи, що дозволять Україні перейти на нову модель на зразок діючої в країнах Європейського Союзу.
 
Міністр екології Остап Семерак каже, що конкретні результати реформування можна буде побачити після схвалення регіональних планів управління відходами, які на місцях мають розробити у рамках реалізації Національного плану.
 
Ці документи визначатимуть конкретні потреби регіонів щодо створення нової інфраструктури з переробки, утилізації та видалення відходів.
 
Йдеться як про детальний аналіз поточної ситуації з управління відходами на місцях, так і про перелік конкретних заходів із їх ліквідації, переробки та повторного використання.
 
Наразі рамковий законопроект «Про управління відходами» проходить останні етапи погодження.
 
Спалювання сухої рослинності в Україні давно заборонено, оскільки це шкідливо для здоров’я та небезпечно. Рятувальники наголошують, що такі пожежі травмують людей і навіть забирають їхні життя, навіть не беручи до уваги безлічі тварин і птахів, позбавлених якщо не життя, то природних домівок. Може, таки пора вже змінювати такі нерозумні «культурні» традиції?