Шевченко — Бетмен і батько нації: як в Україні відзначили 205-річчя від дня народження Кобзаря

12.03.2019
Шевченко — Бетмен і батько нації: як в Україні відзначили 205-річчя від дня народження Кобзаря

Урочистості в Каневі. (Фото з сайта president.gov.ua.)

Українці у вихідні масово святкували 205-річчя з дня народження свого найбільшого національного героя, символа незламності та нескореності народу, великого Кобзаря.
 
 
По всій країні і далеко за її межами в усьому світі, де його слово віддано люблять і шанують, відбувалися святкові урочистості з нагоди ювілею Тараса Шевченка. 
 
 
Для киян та гостей столиці святкування традиційно розпочалося з офіційної частини у парку імені Тараса Шевченка. Щороку 9 березня сюди сходяться всі щирі серцем українці, аби піднести до ніг Кобзаря квіти та запалити свічку пам’яті, згадавши про того, чиї слова вже не одне століття є справжнім дороговказом для всієї нації.
 
 
Відбувалися численні вже традиційні всеукраїнські безперервні читання творів Тараса Шевченка (в т.ч. були і різні скайп-зв’язки та інформаційні мости), лекції та квести.
 
Національний музей Тараса Шевченка запросив цьогоріч своїх відвідувачів на спеціальний показ художнього фільму про Шевченка, нашумілого романтичного істерну «Тарас. Повернення», створеного за підтримки Держкіно. Показували й анімаційний фільм «Причинна».
 
У Національній опері України дивилися балет «Лілея», створений за однойменною баладою, яка є уособленням краси і величі романтичної поезії Тараса Шевченка. 
 
У стінах Національної філармонії під час концертної програми «Світе тихий, краю милий, моя Україно…» національна заслужена капела бандуристів України імені Григорія Майбороди виконувала кращі твори великого класика. Читав тексти майстер художнього слова Анатолій Паламаренко. Серед слухачів був і третій Президент України Віктор Ющенко.
 
Крім цього, відбувся гала-концерт конкурсу «Ше.Пісня». Організатор заходу — фестиваль Тараса Шевченка «Ше.Fest» подарував відвідувачам пісенні прем’єри. Музику створювали до текстів Тараса Шевченка, виконували їх як гурти, так і окремі виконавці. 
 
На станції метро «Тараса Шевченка» розгорнулася масштабна виставка ілюстрацій, на яких українського поета-іменинника зображено в абсолютно неочікуваних образах — від дуже поважних історичних постатей до сучасних супергероїв, часом висмикнутих практично на межі contemporary art’у, а отже — впізнаваних в усьому світі. Таким чином, поєднавши Тараса з Бетменом, статуєю Свободи, Енштейном та іншими, художник хотів показати нашого поета людиною світу. 
 
Знаковим у вшануванні українського генія Тараса Шевченка стало те, що спеціально до його дня наро­дження посли 13 країн, акредитовані в Україні, прочитали у студії UATV уривки з його творів своїми рідними мовами. Серед продекламованих творів були: «Заповіт», «Минають дні, минають ночі...», «Думка», «Садок вишневий коло хати». 

ПРЕМІАЛЬНІ

Цьогоріч Національну премію імені Тараса Шевченка присуджено режисеру Роману Бондарчуку (повнометражний ігровий фільм «Вулкан»), публіцисту Богдану Гориню (есе-колаж «Святослав Гординський на тлі доби»), режисеру-постановнику Ростиславу Держипільському (вистава «Енеїда» І. Котляревського, «Вона — Земля» В. Стефаника, «НАМLЕТ» В. Шекспіра, «Оскар і Рожева Пані» Е.-Е.Шмітта).
 
Також премії отримали письменниця Оксана Забужко за книгу «І знов я влізаю в танк...», художник Василь Чебаник за проект «Графіка української мови», художній керівник — головний диригент Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо Володимир Шейко — за аудіозаписи творів українських композиторів до Фонду Українського радіо, концертні програми 2013—2018 років.
 
Урочисте вручення нагороди відбулося у день народження світоча на Тарасовій горі в Каневі Черкаської області.
 
Національна премія України імені Тараса Шевченка за 2019 рік встановлена у розмірі 200 тисяч гривень.