Верховний Суд скасував рішення на користь Анатолія Гриценка про платну передвиборчу агітацію

07.03.2019
Верховний Суд скасував рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 1 березня за позовом Анатолія Гриценка проти Центральної виборчої комісії.
 
Тоді 22 лютого суд визнав недійсною та протиправною постанову ЦВК про норми ведення передвиборчої агітації, зокрема на основі неоплачуваних договорів на її проведення.
 
На засіданні 5 березня Верховний Суд задовольнив апеляцію ЦВК і визнав протиправним і недійсним такий абзац: «якщо залучення фізичних осіб не пов’язане з використанням їхньої праці на умовах трудового договору або відповідно до цивільно-правових договорів, то юридична особа, яка надає послуги з проведення передвиборчої агітації, відповідно до закону не є платником єдиного соціального внеску». 
 
У своїй апеляції ЦВК вказувала, що «висновок неоплачуваних договорів не можна розглядати як підставу непрямого підкупу виборців».
 
На думку комісії, Шостий апеляційний адміністративний суд ухвалив помилкове рішення про те, що укладення таких договорів є непрямим підкупом виборців.
 
«Верховний Суд не навів у мотивувальній частині належних правових аргументів, чи має право ЦВК виходити за рамки своїх повноважень і давати роз’яснення, тлумачачи імперативну статтю закону. Прийняте в такій формі рішення Верховного Суду свідчить про наявність залежності судової системи і тиску вертикалі влади на суд», — заявив представник Гриценка в ЦВК Руслан Чорнолуцький.
 
Він також зазначив, що тепер штаб Гриценка буде стежити за тим, як окремі кандидати будуть використовувати кошти виборчого фонду, застосовуючи легалізоване судом роз’яснення ЦВК щодо компенсації витрат при проведенні передвиборчої агітації.