Масниця: рецепти вареників, рулетиків й іншої випічки від Лариси Пошпур із Тернопільщини

06.03.2019
Масниця: рецепти вареників, рулетиків й іншої випічки від Лариси Пошпур із Тернопільщини

Лариса Пошпур.

Ми дочекалися Масниці — тижня перед Великим постом.

 

Історія його відзначення прослідковується ще з трипільських часів, коли ці дні вважали початком справжньої весни, називали цей тиждень Колодієм.

 

Саме тоді й відбуваються народні гуляння, прощання із зимою і смакування обрядових смачних страв.

 

Неодруженим чоловікам дівчата чіпляли символічні колодочки і жартували-насміхалися, що парубки надмірно «перебирають» дівчатами, досі не завівши родин.  Що тоді готували? Найперше — це вареники.

Молодий місяць символізував собою жіноче начало, а вареник був його уособленням. Із появою на небі молодого місяця наші прадіди молилися, щоб щастило цілий місяць.

Крім вареників, наші прабабусі в «бабський тиждень» пекли сирні баби, смажили налисники з сиром, варили локшину і галушки на молоці.

А ще готували ряжанку, колотуху, розтирачку, молочні каші з гречкою, молочний кисіль і багато інших молочних страв.

На Колодія прагнули наїстися «про запас», на цілих сім довгих тижнів весняного Великого посту. Із часів християнства пишні гуляння стали помірнішими, однак тиждень Масниці і донині залишається днями підготовки до Великого посту, а потім — до зустрічі світлого Воскресіння. 

Лариса Пошпур із Тернопільщини радить цього тижня влаштувати сирний рай із масляними берегами. Слушна і смачна порада, чому б і не прислухатися?

Сирні пуп’янки

 
До чаю — що ранкового, що вечірнього, що спонтанного, коли гості на порозі — господиня радить пекти сирне печиво: швидко і дуже смачно!
 
«За 45 хвилин приготування посмакуєте сирними пуп’янками», — каже жінка. 
 
Інгредієнти на тісто: 250 г сиру (бажано сухого, через марлю відтиснути зайву вологу), пачка м’якого маргарину, 0,5 л борошна, чайна ложка розпушувача.
 
Замісити тісто і розкачати, склянкою чи формою витиснути кружечки, вмочити палянички в першому варіанті в цукор з ванільним цукром, в другому варіанті — в цукор з корицею, скласти їх удвоє, знову вмочити в цукор і скласти вдвоє.
 
Вийде четвертинка-пуп’янок. Викласти на деко і випікати до золотистого кольору при температурі 180 градусів 15 хвилин.

«Пальчики оближеш»

Так назвала пані Лариса неймовірно ніжні міні-рулетики з вишнями і горіхами. Інгредієнти для тіста: пачка маргарину (або 150 г масла), склянка сметани, 2 склянки борошна. Замісити тісто і поставити в холодильник на ніч.
 
Поділити на 4 частини і розкачати по черзі прямокутник. Порізати на смужки довільної ширини і викладати начинку: у пальчиках — вишня і шматочок горішка, у рогаликах — айвовий густий джем, у фартушках — четвертинка яблука (можна покласти мелений мак із цукром або й мелені грибочки з цибулею і морквою — смакуватимуть до грибної юшки).
 
Випікати при 180 градусах 15 хвилин. Коли охолонуть рулетики із солодкою начинкою, їх  слід обкачати в цукровій пудрі з ванільним цукром.

Яблучний пиріг

 
Не тільки діти полюбляють такі пироги. Тому перепишемо й собі цей її рецепт. Тісто: 250 г масла, чайна ложка розпушувача, пакетик ванільного цукру, 2,5 склянки борошна.
 
Всі інгредієнти перетерти, додати 5 жовтків, 3 столові ложки цукрової пудри і замісити.
 
Розділити на 3 кульки і поставити в морозилку, щоб замерзло. Білки поставити в холодильник.
 
А тепер почаклуємо з яблуками. 1 кг 300 г чищених плодів потерти на грубій (буряковій) терці, додати 4 столові ложки цукру (можна більше), шкірку і сік лимона, чайну ложку кориці.
 
Все змішати і варити, поки не випарується волога. До холодних яблук додати 2 повні столові ложки крохмалю. 
 
Пінка (робити, коли вже тісто і яблука — у формі для випікання ): 5 білків з холодильника добре збити з дрібкою солі в піну, додати склянку цукру і 20 г ванільного цукру і збивати на великих обертах.
 
Потім додати 2 ванільні чи сметанкові пудинги і збивати на менших обертах, щоб все з’єдналося. Додати 125 г олії без запаху (лити цівкою) і далі збивати. 
 
Форму 20 на 30 застелити пергаментним папером, потерти 2 частини тіста, потім викласти яблука (я додала варення смородини в шоколаді), зверху пінку, і потерти третю кульку. 
 
Я пекла 1 годину 20 хвилин (спочатку 10 -15 хвилин при 180 градусах, а потім — при 160. Спочатку піднімаються краї, пізніше — середина). 

Яблука на меду

Ну гуляти — то гуляти! Якщо ще до яблук додати меду, вийде такий пляцок, що словами не описати, розповідає Лариса Пошпур і ділиться рецептом. 
 
Коржі медові: 150 г маргарину розтопити з 2 столовими ложками меду (не кип’ятити), половина склянки цукру, півлітрова банка борошна, яйце, 2 столові ложки сметани, чайна ложка соди (погасити оцтом).
 
Замісити тісто і спекти 2 коржі (при температурі 180 градусів упродовж 10 хвилин).
 
Бісквітний корж: 4 білки збити до піків, додати 4 столові ложки цукру і збивати, додаючи жовтки по одному.
 
Потім на менших обертах з’єднати з трьома столовими ложками борошна, додати столову ложку крохмалю і 1,5 чайної ложки порошку для печива. Спекти корж.
 
Для змащення: в 0,5 л молока додати 150 г цукру і один пудинг ванільний (40 г). Спочатку добре все розмішати, довести до кипіння, відставити і накрити рушником до охолодження. 
Коли вистигне, додати до 400 г збитого до пишноти масла 1,5 кг чистої ваги яблук, потертих на буряковій тертці, 0,5 склянки цукру і протушкувати до випаровування вологи. Потім розділити яблука на 2 частини. 
 
2 кольори галаретки (вишнева і ківі) окремо розвести в 50 мл окропу, додати до гарячих яблук і добре перемішати, щоб галаретка добре розчинилася.
 
Залишити для охолодження.
 
Складаємо пляцок: корж медовий + крем + яблука з вишневою галареткою + маса + бісквітний корж + маса + яблука з ківі + маса + медовий корж. 

Улюблений пляцок з маком

 
Схоже, у пані Лариси список улюблених пляцків дуже довгий. Це й добре — матимемо що пекти! Ось маковий — він і до свят як знахідка буде.
 
Тісто — це 8 яєць і 2 склянки цукру. Ще під рукою треба мати: 400 г маку сухого меленого, столову ложку сухарів, 2 столові ложки борошна, склянку мелених горіхів, чайну ложку порошку для печива.
 
Збиваємо яйця з цукром до його розчинення, додаємо перемелений мак, сухарі, борошно з порошком до печива, перемелені горіхи.
 
На менших обертах перемішуємо і ділимо тісто на 3 частини. Час випікати 3 коржі, форма 23 на 35.
 
Крем готуємо так: 500 г масла збити і додавати по ложці варене згущене молоко (0,5 л), наприкінці — дрібку лимонної кислоти.
 
Далі нам потрібні квадратні вафлі. Нижню вафлю помастити кремом + корж + крем + вафля + крем + корж + крем + вафля + крем + корж + крем + вафля + крем. Тримати при кімнатній температурі до зм’якшення вафель і коржів.

Швидка піца

 
Господиня з Тернополя радить пекти і швидку піцу, бо дуже не хочеться навесні довго стояти біля плити! Ця піца — ароматна, хрумка, соковита. 
 
Тісто: 2 яйця збити вінчиком чи міксером, додати 4 столові ложки майонезу і 4 столові ложки сметани, дрібку солі, Все збити і додати 9 столових ложок борошна.
 
Все збити і вилити на змащену пательню 28 см в діаметрі (або 32 см). Тісто розрівняти, зверху викласти соус, а на нього — що забажається.
 
Це може бути подрібнене м’ясо чи ковбаски, кружальця помідорів чи кільця перцю. Цибуля, гриби, оливки.
 
Потім посипаєте тертим сиром, накриваєте кришкою і тримаєте 2 хвилини на найбільшому вогні та 15-20 хвилин — на маленькому. Досить смачно!

Голубці з дерунами

 
Про пісні голубці чула і готувала такі не раз, а от про голубці з дерунами вперше почула від пані Лариси. Хто ще не чув, то цей рецепт для нас. 
 
Треба качан квашеної чи сирої капустини. Розібрати головку квашеної капустини на листки і пропарити їх водою. 
 
Деруни: цибулю і картоплю (цибулина на 5 картоплин) потерти на найдрібнішій тертці, поперчити і посолити до смаку, додати борошно і розпушувач.
 
Смажити на мінімумі олії, тільки щоб картопля схопилася (не до готовності).
 
Грибна начинка: гриби промити (печериці), порізати на 4-6 частин і посмажити на олії. Накрити кришкою, поперчити і посолити за смаком.
 
Потім зняти кришку і випаровувати до сухості, а тоді перемолоти разом із притушеною морквою і цибулею, поставити на вогонь, щоб підсушити. Якщо маєте сушені гриби — то взагалі смакота.
 
Тепер кладете половину чайної ложки начинки в дерун (тертюх), скручуєте рулет і загортаєте його в листок капусти.
 
Складаєте в посудину, в якій будете запікати голубці, зверху кладете лавровий лист, духмяний перець, заливаєте ледь підсоленою водою, доводите до кипіння і ставите в духовку на 1 годину 20 хвилин.
 
Готові голубці подавати з грибною підливою чи смаженою цибулею. Такі голубці будуть хорошим варіантом страви в піст, якого ми очікуємо. 
 
А наразі триває ще тиждень Масниці, і нехай він буде гарним! 
 
Смачного! 
 

ВИПРОБУВАНО 

Малай від Дарії Цвек
Такий хліб — це вже «класика» випічки на Масницю. Печемо за порадами відомої кулінарки! 
 
Інгредієнти: 100 г кукурудзяного борошна, 150 г сиру, 4 яйця, 150 г цукру, 0,5 склянки кислої сметани, лимонна есенція.
 
Жовтки розтерти з цукром, всипати перетертий крізь сито сир, додати сметану, борошно та кілька крапель лимонної есенції.
 
Все разом старанно вимісити і лишити на 30 хвилин. 
 
Через півгодини масу вимішати з піною збитих білків, викласти у змащену і посипану сухарями форму. Пекти годину за температури 210-250 градусів за Цельсієм.