Ахіллесова п’ята нації: соціологи назвали проблеми, які найбільше хвилюють українців

27.02.2019
Ахіллесова п’ята нації: соціологи назвали проблеми, які найбільше хвилюють українців

Комунальні тарифи входять до трійки найбільших проблем українців. (Фото з сайта rbc.ua.)

П’ять років тому очікування змін  серед українців досягли найвищого рівня з часів незалежності.
 
 
Люди, які вийшли на Майдан, вимагали змін у державі.
 
 
Боротьба з корупцією, проєвропейський вектор країни, покарання винних за розстріли на Майдані, реформа судової системи та стабілізація економічної ситуації.
 
 
Це те, чого очікували громадяни в 2014 році після Революції гідності, анексії Криму та окупації Донбасу.
 
Відповідаючи на питання, «яка найголовніша проблема в Україні за останні п’ять років, 49% респондентів, за даними останнього опитування соціологічної групи «Рейтинг», назвали війну на Донбасі. Впродовж п’яти років відповідь на це питання майже не змінилася. 
 
Незважаючи на формальну боротьбу з боку державних органів з корупцією, громадяни не вірять у те, що новостворені анктикорупційні органи зможуть суттєво змінити ситуацію.
 
Ще в 2015 році було створено низку інституцій, які мали б запевнити українців у протилежному. НАЗК, НАБУ, САП та ДБР — саме на них покладали найбільшу надію.
 
Забуваючи про головну інституцію, яка б і мала виносити вироки корупціонерам — Антикорупційний суд.
 
У результаті майже за чотири роки роботи органів не притягнуто до кримінальної відповідальності жодного політика або ж чиновника. Тому розчарування в цьому питанні навіть не потребує пояснень. Люди так само чекають. 
 
2014-2015 роки стали обвалом української економіки. Війна підірвала довіру міжнародних партнерів, інвестори масово залишали український ринок, шалений ріст курсу долара, і, відповідно, інфляція. Вийти на позначку «плюс» вдалося лише у 2018 році. Економічне зростання показало цифру 3%.
 
Проте для втрат, які Україна отримала у 2014 році — це невеликі показники і приріст має бути значно більший.
 
Ще одна з ключових проблем для українців — суди. Судова реформа п’ять років після Майдану має дуже низькі зрушення.
 
Головна проблема, чому Україна пасе задніх у залученні інвестицій, порівняно з західними сусідами, — це надто малий прогрес у встановленні верховенства права.
 
Це видно і з рейтингу TransparencyInternationa, де ми покращили позиції на 10 пунктів — із 130-го на 120-те місце. Але це глибока друга половина списку. 
 
За соціологічними даними Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва, 60% опитаних громадян оцінюють політичну ситуацію в країні як напружену, а ще близько 28% — як вибухонебезпечну.
 
І майже половина зазначила, що життя в Україні є нестерпним. Серед населення зберігається зневіра щодо можливості впливати на дії влади. Зокрема, 54% опитаних відзначили, що вони не змогли б нічого зробити у разі порушення їхніх прав владою.
 
Проте тут варто також додати, що, порівняно з 2012 роком, фіксується поступове зменшення частки негативних відповідей та невелике зростання позитивних.
 
Так само не довіряють і відчувають беззахисність громадяни до правоохоронних органів, прокуратури та судів. Що в 2013-му, що зараз довіра до цих органів максимально сягає 7%.
 
Але що цікаво — українське суспільство все більше прагне авторитарного правителя. За даними соціологів, понад 60 % населення тією чи іншою мірою погоджується з твердженням, що «для нормального розвитку країнi потрiбна «сильна рука», і аж ніяк не демократія». 
 
Якщо ж говорити про надії на майбутнє, то, незважаючи на вибори, все менше людей сподіваються і бачать перспективи в країні у найближчі роки. На запитання «чи очікуєте ви покращення у найближчий рік?» лише 17% опитаних заявили, що так.
 
Тоді як більшість — а це 52% — переконані у відсутності позитивних зрушень у державі найближчим часом. Майже 50% відповіли, що сьогодні в Україні немає політичних лідерів, які могли б ефективно керувати країною. Не мають довіри українці і до політичних партій. 
 
Проте одна з основних вимог Майдану — проєвропейський вектор країни таки поступово реалізовується.
 
І ось тут можна простежити цікаву тенденцію — у 2013 році абсолютна більшість громадян негативно ставилася до вступу до НАТО, 49% виступали за приєднання України до Митного союзу і 42% підтримували вступ до ЄС.
 
Нині ж частка прихильників ЄС зросла до 48%, а от більше половини населення тепер заявляє, що проти приєднання до союзу з Росією і Білоруссю.
 
Також варто згадати, що Угода про Асоціацію з ЄС, яку відмовився підписувати екс-президент Віктор Янукович, таки була ратифікована, Україна отримала безвізовий режим, а в Конституції закріпили євроатлантичний вектор. 
 
Ще однією перевагою, на думку громадян, є те, що інформаційний та медійний простір України відійшов від Росії. Йдеться і про припинення трансляції російських телеканалів, і про обмеження на показ російського контенту.
 
Плюсом є й ускладнення в’їзду до України для представників російських ЗМІ. Тут не можна не згадати про квоти на телебаченні та радіомовленні, а також про розвиток української кіноіндустрії.
 
2011 року в українських кінотеатрах показали лише один фільм українського виробництва. Для порівняння — в 2018 році українці побачили понад 30 стрічок українського виробництва.
 
Усі їх частково профінансувала держава. Проте проблема ще поки залишається з інфраструктурою, адже щоб дивитися кіно, як мінімум, необхідні кінотеатри, а їх у 43-мільйонній країні дуже мало.
 
Загалом, за даними Держкіно, в Україні працює 177 кінотеатрів із загальною кількістю екранів 512. Для порівняння, в Британії у 2018 році було 4300 екранів. 
 
Проте попри повільні зрушення у реформувані країни та очікування серед громадян, на запитання «що ви відчуваєте, коли думаєте про майбутнє країни?» домінуючою таки залишається відповідь «надія» — а це 43% громадян.