Справу звинуваченого у незаконному збагаченні Володимира Омеляна направили до суду

26.02.2019
Справу звинуваченого у незаконному збагаченні Володимира Омеляна направили до суду

За інформацією Антикорупційного бюро, чинного міністра інфраструктури підозрюють у незаконному збагаченні.
 
 
Це перший в історії незалежності України прецедент, коли відкривають справу проти чинного члена Кабінету Міністрів.
 
 
У прес-службі САП повідомили, що направили обвинувальний акт до суду після того, як сторона захисту завершила ознайомлення з матеріалами справи. 
 
 
Справа щодо пана Омеляна триває ще з вересня 2018 року. Тоді слідство встановило, що у 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури України, Омелян «набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи».
 
Йдеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку в сумі 90 тисяч доларів i 25 тисяч євро.
 
Зазначається, що Омелян зареєстрував автівку на рідного брата, але користувався нею сам із дружиною. Загальна вартість таких активів на той час становила 4 млн. 230 тис. 500 грн., заявили у НАБУ.
 
Також детективи НАБУ встановили недостовірні відомості в електронних деклараціях міністра. Вони додали, що відомості в деклараціях за вказані роки відрізняються від достовірних на понад 8 мільйонів гривень.
 
У свою чергу, довго не мовчав і міністр інфраструктури Володимир Омелян. Він заявив, що цією справою проти нього Національне антикорупційне бюро дискредитує себе як інституцію.
 
У своєму «Фейсбуцi» він зазначив: «Закривали десятками інші справи і мямлили, що корупція знизилася, де вона далі цвіте буйним цвітом, а ви її просто «не помічаєте»?! Ви можете дискредитувати мене особисто, але дискредитуєте НАБУ як інституцію набагато сильніше». За словами міністра, кошти, витрачені НАБУ на справу проти нього, «перевищують те, що вони вважають за незаконне збагачення, в рази».
 
«Хлопці, вас дійсно створювали і навчали заради того, щоб ви бігали в пошуках уявних злочинців замість того, щоб боротися з корупцією реальною. Сьогодні ввечері обов’язково підніму келих Кримського шампанського за здоров’я більше десятка детективів, які героїчно розслідували впродовж півтора року мою справу, керівництва цієї організації і їхнiх друзів», — віджартувався Омелян. 
 
У САП же заявили, що Омелян умисне не задекларував новий автомобіль і свідомо приховував власні статки.
 
Міністр уже заявив, що вимагатиме притягнення до відповідальності сторони обвинувачення, а саме слідчих Національного антикорупційного бюро. Міністр назвав справу щодо нього сфабрикованою і сказав, що підозра не містить жодного складу злочину.
 
Нагадаємо, що НАЗК у 2015 році перевіряло декларацію Омеляна та заявило, що порушень не виявлено.