У США книжку повернули назад у бібліотеку через 73 роки

26.02.2019
У США книжку повернули назад у бібліотеку через 73 роки

Цікаві книжки інколи хочеться перечитувати, незважаючи на шалений ритм життя і масиви нової неопрацьованої інформації. Проте читати книжку 73 роки (!) — це трохи забагато. Власне, дитячу книжку «Поштар» письменниці Шарлотти Ку, яку жителі містечка Сільвер-Спрінг, що в штаті Меріленд, США, всі ці роки не читали, бо про неї просто-таки забули. Всю цю історію у листі, який надійшов разом із посилкою, в якій і лежала «багатостраждальна» книжка, надіслав до бібліотеки анонімний автор. Він і розповів, як так сталося, що книжку тримали стільки років. 

А було це так: у далекому 1946 році сім’я анонімного кореспондента вимушена була переїхати в Канаду. Тож, у поспіху збираючи речі, забули повернути книжку назад у бібліотеку. Автор пише, що всі думали, ніби «Поштаря» залишили в старому будинку в Сільвер-Спрінгу. Проте нещодавно книжка «знайшлася» в одній із коробок, які вони привезли з Меріленду.

Взагалі-то за прострочення терміну повернення книжки в бібліотеку належить сплатити штраф, який за 73 роки міг би скласти 9 тисяч доларів, але існують у США правила, за якими це покарання не може перевищити 15 доларів за затримку «дорослої» книжки, а от за дитячу книжку не штрафують узагалі. Проте вдячні бібліотекарі, які все ж таки отримали через три чверті століття свою книжку назад, сказали, що не взяли б грошей за будь-яких обставин, адже дуже раді, що книжка таки повернулася «в рідний дім», та ще й у хорошому стані, незважаючи на такий поважний вік, адже її ніхто не «юзав» усі ці роки.