У Черкаський музей передали скіфський казан віком 2,5 тисячі років

22.02.2019
У Черкаський музей передали скіфський казан віком 2,5 тисячі років

Станіслав Бондаренко (праворуч) передає директору музею Михайлу Сиволапу бронзовий казан, виготовлений 2,5 тисячі років тому. (Фото надане Черкаським археологічним музеєм Середньої Наддніпрянщини.)

Черкаський археологічний музей Середньої Наддніпрянщини розжився цінним та унікальним експонатом.
 
 
До його експозиції днями передали великий скіфський баняк, вік якого — приблизно 2,5 тисячі років.
 
 
Як розповідає «Україні молодій» директор цього музею Михайло Сиволап, бронзовий казан привіз виходець iз Черкащини, власник мережі медичних центрів «Савон» Станіслав Бондаренко, який нині мешкає в Києві.
 
 
Він викупив цей баняк у родини, яка колись знайшла його на території Черкаської області.
 
«Якби цей меценат вчасно не з’явився, то казан потрапив би на чорний ринок і був назавжди втрачений для науки», — зазначає пан Михайло.
 
І додає, що, на жаль, нині вже немає в живих того чоловіка, який відкопав цей казан. З усної інформації відомо лише те, що знахідку виявили в лісі на торфовищі. Тепер треба шукати свідків, яким хоч щось відомо про цю подію. 
 
Михайло Сиволап наголошує, що попереду в науковців музею — власне рослідування, експертизи та металографічний аналіз скіфського баняка, в якому далекі наші предки готували їжу.
 
Він запрошує всіх, хто цікавиться історією рідної України, заходити до археологічного музею в Черкасах по вулиці Смілянській, 21, аби побачити цей унікальний артефакт.
 
«Ми також ведемо переговори про передачу нашому музею багатотонного експоната віком 7-8 тисяч років», — каже пан Михайло.
 
І уточнює: нині у фондах Черкаського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини, котрий був створений три роки тому, — 50 тисяч експонатів, зібраних за останні 15-20 років iз його власних розкопок і розвідок, є навіть царський п’ятак, який він знайшов ще п’ятикласником, тобто більше 50 років тому.
 
Найбільше, що нині турбує директора музею, — це розширення площі музею. Черкаська міська влада обіцяла допомогти з новим приміщенням.