З 1 березня в Україні підвищать пенсії всім категоріям населення

19.02.2019
Весна прийде і не лише тепло та красу принесе, а й підвищення виплат для пенсіонерів.
 
Принаймні про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.
 
За його словами, останнє підвищення пенсій відбулося у грудні 2018 року, коли було змінено прожитковий мінімум. На початку весни ж буде проведено індексацію, тому на збільшення виплат можуть розраховувати й пенсіонери.
 
За словами чиновника, надалі пенсії підвищуватимуть упродовж року ще двічі.
 
«Наступне підвищення варто очікувати з 1 липня та з 1 грудня 2019 року. Найменші пенсії зростатимуть найшвидшими темпами. Інші ж соціальні виплати, прив’язані до прожиткового мінімуму, теж зростають разом із ним. Для цього кошти в бюджеті передбачено», — додав Рева. 
 
Міністр також зауважив, що на підвищення пенсій в Україні можуть розраховувати всі категорії населення.
 
Щоправда, за його словами, виплати підвищуватимуть лише тим, хто вийшов на пенсію до 2017 року.
 
«Хто виходив у 2017-му або 2018-му, в них базовий розмір середньої заробітної плати є вищим, аніж той, з якого ми зараз робимо перерахунок. Водночас їхній базовий показник є більш сучасним, ніж у тих, хто перебуває на пенсії давно. Коли ж ми їх дотягнемо до заробітної плати тих, хто зараз виходить на пенсію, тоді вже буде індексовано й тим, хто виходить на пенсію в 2017-му, 2018 роках», — наголосив посадовець. Загальне ж зростання пенсій відбудеться на 17-20%.
 
Водночас «соціальний» віце-прем’єр-міністр Павло Розенко додає, що з 2019 року розмір пенсій перераховуватимуть щороку в автоматичному режимі.
 
«Це одна з головних позицій реформи, яка була запроваджена. Тепер, не зважаючи ні на що, щороку 1 березня вiдбуватиметься осучаснення пенсійних виплат, — заявив Розенко в ефірі «5-го каналу». — Вперше за останні п’ять-сім років ми вийшли на той рівень, коли можемо гарантувати осучаснення пенсій усім категоріям громадян».
 
За його словами, в державному бюджеті необхідний ресурс для цього є.