«Апостолу» — 445: найцікавіше про першу точно датовану друковану книгу України

19.02.2019
«Апостолу» — 445: найцікавіше про першу точно датовану друковану книгу України

«Апостол» (Фото зі сторінки у «Фейсбуці» Музею стародавньої книги (Львів))

15 лютого виповнилося 445 років із дня виходу у світ «Апостола» — першої точно датованої книги, друкованої на території України. Видання вийшло у Львові у друкарні Івана Федоровича.
 
 
За змістом це «Діяння і послання апостольські». Книга майже повністю повторює московський «Апостол» (1564 р.) шрифтом, композицією набору і художнім оформленням. 
 
 
Однак український першодрук додатково доповнено післямовою друкаря, в якій описана історія створення його друкарень у Москві, Заблудові та Львові, уточнюють науковці Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.
 
Видання оздоблене численними ініціалами, заставками і кінцівками, а також трьома ілюстраціями: гербом гетьмана Великого князівства Литовського Григорія Ходкевича; зображенням апостола Луки в архітектурній рамці та друкарською маркою Івана Федоровича зі шрифтовим підписом: «Іоаннъ Федоровичь друкарь москвитин». 
 
На сьогодні відомо про 118 збережених примірників і 2 фрагменти цього видання. У відділі рукописів і стародруків Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького зберігається 4 примірники львівського «Апостола» Івана Федоровича 1574 року.
 
Усі вони побутували на теренах Галичини (сучасних Львівської і Тернопільської областей (Україна) та Ярославського повіту Підкарпатського воєводства (Польща)).
 
Книги використовувалися під час богослужінь у місцевих храмах, про що свідчать відповідні покрайні записи.
 
До 31 березня у Львові, у Музеї Івана Гергія Пінзеля, проходитиме виставковий проект «Апостол 1574—2019: книга та читачі», де показують один із примірників цього видання, який походить із церкви Симеона Стовпника села Лісневичі Пустомитівського району Львівської області. До львівського Музею стародавньої книги кодекс потрапив з експедиції 1968 року.
 
Він відзначається наявністю чималої кількості записів, які розкривають історію його побутування від часу створення до моменту надходження у Львівську картинну галерею — тепер Львівська національна галерея мистецтв ім. Бориса Возницького.
 
До виставкового проекту в сакральному просторі залучено також рукописний «Апостол» першої третини XVII століття, переписаний із друкованого видання 1574 року. Контекст творять богослужбові книги, об’єднані спільним походженням із церкви Симеона Стовпника, зокрема «Требник Петра Могили» 1644 року, та гравюри із зображенням апостолів зі стародруків XVII століття.